Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Зинаида Златанова: България трябва да използва резолюцията на ЕП за прокарване на реформи

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 05.10.2020

10:36 | 5 октомври 2020
Обновен: 12:44 | 5 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България все още не е преустановен. Одобряването на проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България от Комисията по граждански свободи на Европейския парламент значи, че ще има два действащи механизма у нас. Този сигнал не е добър за страната ни. Това каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Златанова посочи, че настоящата резолюция трябва да се използва градивно за прокарване на реформи в определени сектори. “Това е задължително и е крайно време да се случи”, изтъкна тя. 

По думите на госта се очаква страната ни да получи препоръки относно съдебната реформа, свободата на медиите, разделението на властите. “Сериозно внимание се обръща на законодателния проект у нас”, добави Златанова.

Според експерта винаги има опасност за европейските средства, насочени към България. Тя коментира темата в контекста на възможността изплащането на парите по фонда за възстановяване на Европейския съюз да бъде обвързано с върховенството на закона в страните членки. 
 
Златанова изтъкна, че от ключова важност е да можем адекватно и бързо да решаваме проблемите си в страната.

“В момента тези европейски средства повече от всякога са необходими за България”. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук