Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Иван Петрински: Без ЕС България и Гърция нямаше да са мотор на Балканите

Иван Петрински, журналист, Светът е бизнес, 25.08.2020

21:06 | 25 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Българо-гръцките отношения са прекрасни и никога не са били по-добри. Гърция винаги е била в топ 3 на инвеститорите в България. От отколешни противници на политическата и историческата сцена двете държави се превръщат в обща икономическа зона. Те са като балкански мотор, подобно на Германия и Франция, които са европейски такъв. Ако не беше Европейският съюз (ЕС) обаче, това нямаше да се случи, заяви журналистът Иван Петрински в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът се изказа и по темата за отношение между Гърция и Кипър, които според него са в непрестанен конфликт с Турция поради разделението на Кипър, големите спорове в Егейско море, но най-вече заради газовите находища.

"Турция опитва да се намеси в цялата тази ситуация на фона на това, че Израел, Гърция и Кипър експлоатират добре газовите находища".

"България не рискува да си развали отношенията с Гърция. Турция пък е в прекрасни отношения с Германия. От страна на всички западни държави имаше ясни знаци, че нито Европа, нито НАТО са съгласнни с реакциите на Турция с газовите сондажи", посочи журналистът.

"Гърция винаги е преувеличавала всеки един възможен проблем и е получавала щедра помощ от ЕС на всички фронтове и под всякаква форма".

Петрински отбеляза, че в началото на пандемията Гърция бе коментирана като отличник по отношение на спазване на мерките, но желанието на страната да се възползва от хубавото лято ѝ докара последвалите главоболия. "Най-големите огнища на коронавируса са именно вътрешни", уточни гостът.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.