Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: България може да бъде 10-15 г. в ERM II заради икономически фактори

Д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател, Светът е бизнес, 23.07.2020

14:35 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Вероятно България ще прекара доста време във валутния механизъм ERM II, докато стане ефективен член на еврозоната. Това зависи от геополитически фактори, но съгласно икономическите този период може да е 10-15 г. Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Д-р Ножаров обяви, че в последния доклад за конвергенцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) се вижда, че числовите критерии вече няма да бъдат важни. Там по думите му се изтъкват критерии като устойчивост на конвергенцията, а в критерий „номер 5“ попадат други значими фактори. Сред тях са и редица качествени показатели.

„България е силно зависима от динамиката на цените на международните ресурсни пазари“, каза Ножаров по отношението на престоя на България във валутния механизъм.

По думите му поскъпването на петрола, например, ще бъде силно проинфлационен фактор, а в средносрочен план се очаква това да се случи.

Гостът е на мнение, че имаме свръхоптимистични очаквания относно реалната конвергенция на доходите.

„В България конвергенцията на доходите трябва да е 75% спрямо средната в Европа“.

Щерю Ножаров смята, че еврозоната е на кръстопът по отношение на ефективността си.

„Започва да се обръща внимание на южните държави – Гърция, Италия, Испания, Португалия. В периода 2011-2019 г. те не намалиха своя публичен дълг, докато Германия и Нидерландия го направиха“, уточни той.

Според него по-дисциплинираните държави ще наблюдават да не допускат нови членове, които имат ниска фискална дисциплина.

„Южните страни в еврозоната са силно зависими от постоянни трансфери от ЕС, а самата еврозона не е гъвкава спрямо конкурентния натиск на трети държави като Китай и САЩ“, допълни още Ножаров.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.