Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кой ще плати крайната сметка на АЕЦ Белене?

Радослав Миков, партньор в Wolf Theiss, Светът е бизнес, 08.07.2020

21:00 | 8 юли 2020
Обновен: 07:05 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

По отношение на проекта "АЕЦ Белене" има доста неясни въпроси, затова е трудно да се каже дали ще се осъществи, или не. Основният въпрос е дали ще бъде възможен от гледна точка на финансови параметри. Има доста регулаторни казуси за разрешаване. Всички ние ще платим сметката на "АЕЦ Белене". Ако има реализация на проекта, потребителите ще са отговорни за възвръщаемостта на инвестицията, коментира Радослав Миков, партньор в Wolf Theiss, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Миков посочи, че относно "АЕЦ Белене" има няколко нотификации – Европейската комисия (ЕК) очаква такива на база на Договора за създаване на Европейската общност за ядрена енергия (Договора за Евратом), в който фигурира процедура, според която България трябва да съобщи на ЕК, че има намерение да изгражда ядрена централа.

"Според член 42 от договора проектите трябва да се съобщават на ЕК за информационни цели на заинтересованите държави членки не по-късно от 3 месеца преди сключване на първите договори с доставчиците или предприятия, или ако дейността се осъществява от предприятие, което финансирана със собствени средства проекта три месеца преди началото на работата".

Миков подчерта, че ЕК обсъжда всички аспекти на инвестиционните проекти и съобщава становищата си на заинтересованите страни.

Нужен ли е нов ОВОС?

Проектът АЕЦ „Белене“ е с оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2004 г. и въпреки че той е изтекъл, Министерство на околната среда и водите може по своя преценка да реши има ли нужда от нов. "Стои въпросът не трябва ли да се спази европейското законодателство и да се направи оценка в съответствие с директивите", отбелязва гостът.

Миков поясни, че с приемането си в ЕС през 2007 г. и като член на конвенциите за трансграничното въздействие България трябва да се консултира с всички заинтересовани страни, а това е направено единствено с Румъния.

Има ли международен консорциум?

Гостът внесе яснота по темата за консорциума между “Росатом”, General Electric (GE) и Framatome SAS, изявил желание да строи "АЕЦ Белене". По думите му представител на "Росатом" казва, че има написано писмо за споразумение, където се посочва, че "Росатом" ще е партньор и основен инвеститор, докато Framatome ще бъде партньор и доставчик на електроника и оборудване за управление и контрол на системите, а GE ще достави тяхната турбина "Арабел" и свързаните с нея системи.

"Няма предварително заложена структура кой ще направи капиталовата инвестиция", каза гостът, допълвайки, че от наша страна има оборудване и площадка.

"Условието този проект да се случва без държавна гаранция за изкупуване на ток на определени цени е в сила".

"В последния доклад на БАН има 5 варианта за ценообразуване на проекта "АЕЦ Белене" - все още не може да се каже каква ще бъде крайната фиксирана цена", обясни Миков.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.