Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България разполага с най-добрата БЦЖ ваксина

Проф. д-р Иво Петров, мед. директор в Аджибадем Сити Клиник, Светът е бизнес, 08.04.2020

21:00 | 8 април 2020
Проф. д-р Иво Петров, мед. директор в Аджибадем Сити Клиник. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Иво Петров, мед. директор в Аджибадем Сити Клиник. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според информация от научната литература БЦЖ ваксината у нас е може би най-добрата. Неслучайно сме снабдител на Световната здравна организация (СЗО) за приложенията ѝ в Африка и Китай. Ваксината създава стабилен неспецифичен имунитет срещу всякакви потенциални нарушители на целостта на нашия организъм, заяви проф. д-р Иво Петров, мед. директор в Аджибадем Сити Клиник, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"България е малко засегната от гледна точка на здравеопазване от разпространението на коронавируса. Но би било неразумно да разхлабваме мерките".

"Португалия има строго имунизиране с ваксината - тя води до 40 пъти по-малко честота на заразяване и 50 пъти по-малко смъртност", разкри гостът.

Според професор доктор Иво Петров единият сценарий е по-голямата част от населението, 75%, да се заразим, като смъртността ще бъде 2-2,5%. Една немалка част от заразените хора не са болни. Този вариант по думите обаче е немислим и безотоговорен.

Относно друг сценарий той направи паралел с другите страни, изтъквайки, че България преживя благоприятно предишни епидемии.

"При този вариант, въпреки разразяването на епидемията в други региони, в България не се случва епидемия, както е в момента, и поради отмирането на инфекцията в другите региони, тук да сме се предпазили от масово разпространение", отбеляза гостът.

Петров счита, че съществува потенциал за постепенно отпускане на мерките у нас, ако в началото на май имаме една седмица със спад в броя на новозаразените и нулеви смъртни случаи.

Какво препоръчва гостът на хората със сърдечно-съдови заболявания, както и още любопитни факти около превенцията - чуйте във видеото.