Над 61 хил. души са подали заявления за работа от началото на извънредното положение

Към момента 15 404 са отпуснатите обезщетения от НОИ

12:42 | 8 април 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на извънредното положение до момента у нас 61 664 лица са подали заявления за търсене на работа. Сред тях са безработни лица; хора, освободени от работа; завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на брифинг в Министерски съвет. 

По думите на Сачева са обработени 103 хил. различни заявления са безработни.

"Среднодневно в бюрата по труда трябва да се обслужат около 4 хил. души. Всички документи могат да бъдат подавани и електронно. Те могат да бъдат свалени от сайта на Агенцията по заетостта. Към момента 15 404 са отпуснатите обезщетения от Националния осигурителен институт, като средният им размер е около 650 лв.", отбеляза Сачева.

"Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор, като това не изисква разрешение от работодателя, с когото е сключен основен трудов договор", допълни министърът.

Деница Сачева обяви още, че в Добрич, Варна, Стара Загора и София ще се раздават храни. По програмата "Топъл обяд", чийто размер е 5 млн. лв., заявления се приемат до 21 април, като 20 хил. души, сред които предимно възрастни и самотни хора, трябва да получат обяд.