Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Състоянието на Босна и Херцеговина е нарастващ проблем за Западните Балкани

Проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, Светът е бизнес, 28.01.2020

21:09 | 28 януари 2020
Проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пътят напред е много труден за Босна и Херцеговина. Много аспекти на косовския проблем биха се решили по-лесно, отколкото босненските проблеми. Това каза проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Босна и Херцеговина има неясна и много сложна управленска структура с повече от 140 министри“, посочи Бобев, като добави, че политическото поведение в страната е коренно противоположно.

„Едно е поведението на Хърватско-мюсюлманската федерация, друго е поведението на Република Сръбска. Тя е повлияна изцяло от Белград и донякъде Москва и ще продължи да следва тази линия“, каза Бобев.

По думите на експерта това е един от основните проблеми в Западните Балкани, но далеч не единствен, макар че основен приоритет за всички държави в региона безспорно остава европейската интеграция.

„Отношенията между Прищина и Белград остават проблем в Западните Балкани“.

Според Бобев идеята на Сърбия за „Мини балкански Шенген“, подкрепена от Северна Македония и Албания, вместо да сближи страните от региона е довела до създаването на нови разделителни линии между тях. Той даде като пример острото противопоставяне между Косово и Албания.

„Косово мисли, че това е сръбска инициатива за възстановяване на Югославия под сръбска егида, най-вече икономически“, отбеляза Бобев.

„Ако Европа не дирижира нещата в този регион, ще се създаде вакум за наместване, за който има достатъчно много кандидати“.

Сред силите, целящи да установят влиянието си в региона на Западните Балкани, Бобев посочи Русия, Китай и САЩ.

„Русия винаги ще се опитва да установи присъствието си в Западните Балкани, Турция има силно влияние там, а Китай няма да се откаже от проектите си“, каза експертът.