Реформите са от изключителна необходимост за Западните Балкани

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 06.07.2018

19:19 | 6 юли 2018
Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

По време на представянето на тазгодишния барометър в Брюксел се коментира въпроса за интеграцията на Западни Балкани. Това се случва веднага след приключването на българското европредседатество, което повдигна отново този въпрос на високо равнище. Коментира се необходимостта от реформи в тези страни, преди присъединяването им към Европейския съюз (ЕС). Основното, което се чуваше като отговор на всички въпроси, свързани с интеграцията на Западните Балкани, беше нуждата от реформи. Това каза Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Делен Петришки.

Барометърът показа колко са недоволни местните общества от Западните Балкани и от ставащото в тях, посочи Кръстев. Корупцията е проблем във всички шест държави. Според изследването, което проучва обществените нагласи, самите политици са нейният идол.

„Изследването обхваща гледната точка на обществата в Западните Балкани. Те са настроени негативно. Основна причина е, че те не виждат промяната, която трябва да им се случи по пътя им към присъединяването в ЕС. Изглежда бизнесът е по-оптимистично настроен“.

Икономическият негативизъм, който се наблюдаваше преди към Босна и Херцеговина, сега сякаш е по-скоро насочен към регионалната област Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Има много причини, довели до тази промяна, каза още Кръстев.

Сърбия пък има доста оптимизъм от гледна точка на европейската интеграция на страната, посочи още той. Все пак всичко трябва да се разглежда спрямо политическите условности в страната.

„Бизнесът в Сърбия също има сериозни очаквания от развитието на евроинтеграцията, защото това ще отвори един сериозен път за него, ще открие един много по-широк пазар. Икономическият оптимизъм показва един много интересен феномен. Увеличават се работните места в региона. Това може да даде шанс за развитието на икономическите субекти в него. Все пак още всичко остава твърде условно.“

Кръстев добави, че най-вероятно австрийското европредседателство ще продължи темата за присъединяването на Западните Балкани в ЕС.

„Австрия традиционно присъства в региона на Западните Балкани и политически, и икономически. Тя има своята гледна точка за региона и би продължила да помага за присъединяването на страните към ЕС“.

Вижте целия разговор във видео материала.