Членството на Западните Балкани е от значение за спокойствието и просперитета на ЕС

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, В развитие, 11.07.2018

14:30 | 11 юли 2018
Обновен: 14:30 | 11 юли 2018
Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обикновено нещата на Балканите се развиват на приливи и отливи. Вътрешнополитическото напрежение в тези държави, породено от период на избори, оказа влияние и на международния климат. Създаването на добър климат в региона е изключително важно. Той трябва да бъде обаче постоянен и неподвластен на временни събития и различни отзвуци отпреди. Все пак едно трайно обединение на страните от Западните Балкани зависи пряко и от обединението на Европейския съюз (ЕС). Именно присъединяването към него е това, към което всички държави от Западните Балкани се стремят. Това каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Бобев посочи, че все пак желанието на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС не е еднопосочно. Не само то зависи от обединението на ЕС, а нещата са взаимосвързани. Самият ЕС зависи от случващото се в тези страни. Според него от съществена важност е ситуацията в този регион.

„Европейският съюз се нуждае от стабилни Западни Балкани. Осъзната е необходимостта от инвестиции в този регион. Необходима е стабилизация на региона, сигурност. Това ще помогне и за развитието на икономиката в ЕС, и за спирането на мигрантските потоци. Няма как да се има спокойна и просперираща Европа без членството на Западните Балкани“.

Той коментира стартирането на "Берлинския процес" преди 4 години, за чието домакинство очаква покана България в момента.

„Дистанцията на времето позволява вече да се дават оценки за "Берлинския процес". Целта на стартирането му беше успокояване на обстановката в Западните Балкани, привличане на донори в този процес и ускоряването на интеграцията на тези държави в ЕС“.

Според Бобев Западните Балкани имат много какво да направят преди присъединяването им.

„Всички са наясно, че има период на подготовка за членството в тази международна структура. Западните Балкани имат много какво да направят по въпроса, но все пак желанието им е изключително положително“.

Гостът посочи, че българската заслуга в този процес е от съществено значение.

„Факт е, че България няма възможност да бъде директен донор на държавите от Западните Балкани във финансово отношение. Все пак приоритизирането на тази тема по време на българското европредседателство беше изключително правилно. България направи това, което е според възможностите ѝ. Активността на страната беше похвална“.

Вижте във видео материала целия разговор.