Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Защо общият борсов индекс на страните от ЦИЕ не включи България?

Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 09.09.2019

21:00 | 9 септември 2019
Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България не излъчва позитивни сигнали за портфейлни инвестиции. През последните години страната намали значението на борсата поради факта, че не може да привлече нови емитенти, а и съществуващи такива се отдръпват. Така Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно консултантска компания "Маконис", коментира създаването на общ източноевропейски борсов индекс, в който само България няма да участва, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Кънев се спря на динамиката на пазара на сливания и придобивания, като отбеляза, че през последните 5-6 години България отсъства от него.

„Страната не е атрактивна за чуждите инвеститори от гледна точка придобивания, защото повечето бизнеси у нас са малки, слабо развити, опериращи само на домашен пазар“.

Когато цялата световна икономика се трансформира, обикновено придобиванията се насочват към пазари, които са големи, силни, с висок потенциал, коментира гостът.

Според Кънев България трябва да се насочи към инвестиции с висока добавена стойност, а държавата също може да помогне в това отношение, включително чрез изграждане на подходяща инфраструктура и подобряване на бранда.

„Важно е да има иновации в маркетинга, продажбите, дистрибуцията, брандирането, създаването на нишови продукти“.