Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Разрешаването на кюрдския въпрос в Сирия - път към демокрацията и стабилността

Ахмед Али, сирийски кюрдски активист, живеещ в Германия, Светът е бизнес, 12.08.2019

20:30 | 12 август 2019
Ахмед Али, сирийски кюрдски активист, живеещ в Германия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ахмед Али, сирийски кюрдски активист, живеещ в Германия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разрешаването на кюрдския въпрос в Сирия е основен фактор и път към демокрация и мир. Същевременно Русия обаче сякаш не иска да работи за решаването на кюрдския фактор. Има противоречие с американската политика в Сирия, но има и взаимоотношения между тях в стратегически план. Всъщност не може да има мир в Близкия изток без участие на Русия. А тя иска малко повече, затова използва Турция и Иран. Русия и Турция всъщност играят против Иран в коалицията. Това мнение изрази Ахмед Али, сирийски кюрдски активист, живеещ в Германия, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Форматът "Астана" върви към залеза си, особено след срещата в Израел на ръководителите на разузнавателните служби на Израел, Русия и САЩ на 24 юли, спомена Ахмед Али.

Руските и турските интереси по отношение на Сирия

"Русия ще има две сериозни бази в Сирия със съгласието на световните сили. Това е една привилегия. Турция се страхува само от кюрдския въпрос и иска да не се разреши. Има натиск от страна на американците, британците и французите спрямо Турция да наложи нормално отношение".

Турция бе принудена да се върне към старите си позиции, за да може да осигури баланс в отношенията със Сирия, отбеляза Ахмед Али. "Турция първо трябва да промени отношението към кюрдите - това е болезнен за нея въпрос. Отделно сега излезе новината за размяна в пленници от сирийската и турската власт. Отношението между Башар Асад и Турция е трудно да се възстанови. Има промяна в структурата на режима на Асад. Али Мамлюк е подготвян за негов заместник. Трябва да се приключи операцията, за да напуснат Иран и нейните сили Сирия", добави той.

По повод кюрдското кантонално формирование гостът сподели, че кюрдите ще продължават да защитават своите кантони. Кюрдската сила успя срещу Ислямска държава. Не се дава една капка нефт на Сирия, посочи още той.

"Сделката на века"

Сирийската криза и палестинският въпрос съвпадат. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е много доволен от политика на американския президент Доналд Тръмп, от една страна. Страните от Арабския залив и Египет разбраха, че Израел не е истинският враг на арабите, а Иран, изтъкна сирийският кюрдски активист.

Кюрдите в Северен Ирак

Арабите са изселили с насилие кюрдите от Южен Ирак в Киркук и сега те трябва да се върнат, за да се завърши преброяването си и да се възстанови справедливостта за тях, отбеляза още Ахмед Али.