Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тандемът Тръмп-Джонсън - голямото предизвикателство пред ЕС

Калоян Методиев, политилог, член на Стратегическия съвет към президента на България, Светът е бизнес, 01.08.2019

21:00 | 1 август 2019
Калоян Методиев, политилог, член на Стратегическия съвет към президента на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Методиев, политилог, член на Стратегическия съвет към президента на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


В момента Европейският съюз е в тежка ситуация – от едната страна е Русия, от другата страна САЩ, които са настроени твърдо против ЕС, като Тръмп има по-антиевропейски изказвания от Путин. Влияние ще окаже и Борис Джонсън със своята антиевропейска реторика. Това каза Калоян Методиев, политилог, член на Стратегическия съвет към президента на България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Най-радостен от избора на Борис Джонсън беше президентът на САЩ Доналд Тръмп. Американският президент даде ясни сигнали, че при напускане на Великобритания от ЕС ще има търговско споразумение между Вашингтон и Лондон".

Двете държави ще подобряват отношенията си, като се планира подписване на споразумение за свободен достъп на американски стоки до британския пазар, заяви Методиев.

"Целта на Джонсън е Европейският съюз да отстъпи. Но той ще се изправи срещу френския президент Макрон, който има най-твърди позиции по отношение на Brexit".

Според него Шотландия ще се възползва от случая за иницииране на втори референдум за евентуално излизане на страната от Великобритания и оставане в Европейския съюз.

Всички очакват да разберат как ще се разреши проблемът с ирландската граница, коментира той.

„В момента сме в сферата на спекулации, обсъжда се твърда и мека граница, но никой не обяснява по какъв начин ще се обособи границата. Страхът от тероризма е много силен, тъй като очевидците на събитията от 70-те са живи".