Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Северна Македония не е в Западните, а в Централните Балкани

Петър Богойески, ръководител на европейското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, Светът е бизнес, 21.05.2019

21:50 | 21 май 2019
Петър Богойески, ръководител на европейското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Богойески, ръководител на европейското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двамата кандидати за президентския пост в Република Северна Македония се различаваха единствено по позициите им, свързани с Преспанския договор, уреждащ спора за името на страната с Гърция, и договора за добросъседство с България, а в следствие на това и за пътя, по който ще се движи Скопие към Европейския съюз (ЕС). Това каза Петър Богойески, ръководител на европейското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

ВМРО-ДМПНЕ не разпозна верния момент да намери подкрепата за европейския път сред своите избиратели, коментира Богойески, като добави, че в Северна Македония има знак на равенство между груевизма и бранковизма (Бранко Цървенковски - бивш лидер на СДСМ, както и премиер и президент на югозападната ни съседка- бел. на автора на интервюто).

След последните събития (срещата между премиера Зоран Заев и Бранко Цървенковски - бел. на автора на интервюто) е ясно, че нито духа на бранковизма е напуснал СДСМ, нито груевизма е напуснал ВМРО-ДПМНЕ, което за съжаление означава, че македонските политически елити са заложници на миналото“.

България няма изградени ясни държавни политики към Северна Македония, а най-малко за това имат право да говорят политици като Георги Първанов, защото по време на неговия мандат отношенията между Македония и България бяха най-лоши, коментира гостът.

„София и Скопие имат много общи теми, които отварят бъдещи перспективи и България да стане входа на Северна Македония към ЕС. Можем да си сътрудничим близко и в рамките на европейската интеграция и един ден да бъдем заедно и координирано да действаме като два съседни най-близки народи и най-близки държави на Балканите“.

Петър Богойески, коментира предложението на Бранко Цървенковски Северна Македония да се присъедини към ЕС през Западните Балкани.

„Македонския път“ през Белград няма да има край... Аз нямам нищо против Сърбия да влезе в ЕС, както и останалите страни от региона като Черна Гора, Босна и Херцеговина и Албания. Имам обаче против Македония да бъде заложник на сръбските интереси на Балканите, както и да бъде заложник на косовския въпрос“.