Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Северна Македония изглежда по-стабилна след президентските избори

Любчо Зиков, известен анализатор и гл. редактор на македонското печатно издание "Капитал", Светът е бизнес, 20.05.2019

21:50 | 20 май 2019
Любчо Зиков, известен анализатор и гл.редактор на македонското печатно издание "Капитал". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любчо Зиков, известен анализатор и гл.редактор на македонското печатно издание "Капитал". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северна Македония навлиза в една по стабилна и предвидима фаза след президентските избори, която ще насочи страната към пълното осъществяване на европейската и евроатлантическата ѝ интеграции. Скопие очаква присъединяване към НАТО до края на 2019 г. и получаване на дата през юни за началото на преговорите с Брюксел. Това каза Любчо Зиков, известен анализатор и гл. редактор на македонското печатно издание "Капитал", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Стево Пендаровски победи на президентските избори на фона на по-малката избирателна активност. Получените гласове от кандидата на ВМРО-ДПМНЕ обаче бяха по-скоро неутрални, на недоволни от управляващите граждани, които подкрепиха Гордана Силяновска – Давкова“.

От идването си на власт правителството на премиера Зоран Заев се зае с решаването на двата ключови външнополитически проблема пред Северна Македония - спора за името с Гърция и постигането на договор за приятелство и сътрудничество с България, припомни Зиков.

„Целият ресурс на премиера Заев беше насочен в тази посока и е донякъде разбираемо, че хората бяха разочаровани от вътрешната му политика... Сега пред Заев има период от 12 – 18 месеца до парламентарните избори в края на 2020 г., в който той ще трябва да се опита да си върне част от загубения рейтинг“.

Гостът коментира и икономическата ситуация в Северна Македония, като отбеляза, че тя не се различава съществено от тази на останалите страни в региона.

Нарастващият брой на чуждестранните инвестиции е наистина положителен за страната... През 2018 г. те са достигнали 650 млн. евро, вижда се засилен интерес към дейността на свободните икономически зони в Северна Македония“.

Много добрите отношения между северномакедонския премиер Зоран Заев и българския му колега Бойко Борисов дават гаранции, че някои проекти между Скопие и София също ще бъдат реализирани, смята Зиков.

Експерти смятат, че трябва да се фокусираме върху изграждането на магистрала между Северна Македония и България“.

Според госта обаче за момента обемът на търговията между двете страни е „нереално нисък“.

„Би трябвало места като Щип, Струмица и Гевгелия да започнат да търгуват по-усилено с българските градове като Петрич, Кюстендил и Благоевград и така да се засили трансграничното сътрудничество... Правителствата на двете страни също ще трябва да насочат усилията си за създаването на подходящ климат за по-успешна работа на бизнесите в тях“.