Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС трябва да подаде ръка на страните от Западните Балкани

Никола Тодоров, бивш вицепремиер и министър на образованието и здравеопазването на Р. Северна Македония по времето на управлението на Н.Груевски и ръководител на реформаторското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, Светът е бизнес, 15.05.2019

22:00 | 15 май 2019
Никола Тодоров, бивш вицепремиер и министър на образованието и здравеопазването на Р. Северна Македония по времето на управлението на Н.Груевски и ръководител на реформаторското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Тодоров, бивш вицепремиер и министър на образованието и здравеопазването на Р. Северна Македония по времето на управлението на Н.Груевски и ръководител на реформаторското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Би било много опасно както за Европа, така и за Западните Балкани, ако страните от региона не бъдат интегрирани в рамките на Европейския съюз (ЕС) и не приемат европейските ценности. Това каза Никола Тодоров, бивш вицепремиер и министър на образованието и здравеопазването на Р. Северна Македония по времето на управлението на Н.Груевски и ръководител на реформаторското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Национализмът ще продължи да поддържа високи нива в западнобалканските страни, докато те не се присъединят към блока, посочи Тодоров.

Един от проблемите в региона е свързан със стандарта на живот и търсенето на възможности за осигуряването на по-висок... Това всъщност измъчва обикновения граждани, а не историята или необходимостта да се разменят територии“.

По-високия жизнен стандарт, не означава обаче само по-високи доходи, подчерта гостът.

Става дума за това държавата да е подредена и работеща нормално по всички стандарти... ЕС трябва да подаде ръка на Западните Балкани, за да постигне регионът всичко това“.

Ключов проблем е и състоянието на демокрацията в западнобалканските страни, коментира още Тодоров.

„Трябва да започнем с повторното демократизиране на самите партии и осигуряването на по широк дебат, което да може да спре концентрирането на голяма сила в ръцете на един човек“.

Според Тодоров регионът няма алтернатива освен евроатлантическа и европейска интеграция.

Северна Македония би имала сериозни проблеми в сферата на сигурността и политически кризи без интеграцията в НАТО... Присъединяването на страната в Алианса дойде в много важен момент, в който разговорите за размяна на територии на Балканите зачестиха“.