Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Международният проблем - най-сериозен за разтърсваната от гражданска война Либия

Румяна Угърчинска, френски разследващ журналист, автор на множество публицистични книги и документални книги, Светът е бизнес, 15.04.2019

22:00 | 15 април 2019
Обновен: 23:06 | 5 юни 2020
Снимка: Mahmud Turkia/AFP/Getty Images

В Либия имаше много конфликти, които досега не бяха с облика на война. Отскоро обаче гражданската война там е факт - едната част от населението на страната се бори с другата. Това каза Румяна Угърчинска, френски разследващ журналист, автор на множество публицистични и документални книги, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев.

Ситуацията в Либия е изключително сложна, посочи Угърчинска.

Националната армия на Либия нападна Триполи със заявлението, че иска да освободи столицата от милициите, въоръжените групи и терористичните клетки. В Триполи е правителството, което през 2015 г. беше признато от международната общност и ООН чрез политически договор. То обаче от самото начало не беше прието в страната и бе полуналожено на либийците”.

Според журналиста действията на армията на маршал Халифа Хафтар в Либия сочат, че възможностите за мирно решаване на конфликтите пред него са вече изчерпани. Като част от причините за това тя отбеляза предвиденото разоръжаване на военните групи в Триполи, което така и не се изпълни.

“В Либия все още липсва конституция и рамка, която да позволи организирането на избори. Те обаче биха били най-бързият изход от тази политическа криза”.

Международният проблем остава най-голям за Либия, отбеляза Угърчинска.

Големите играчи не се споразумяха за това какво трябва да се прави за страната и как трябва да се напредва. Всеки вървеше по своя план, следвайки своите процеси, което задълбочи още повече кризата и отвори вратите на различните терористични организации”.

Журналистът отбеляза, че на страната на либийската армия застават държави като Египет, ОАЕ, Франция и Русия, докато правителството, чийто председател е Фейез ал Сараж, е подкрепяно от Катар, Турция, Италия и Великобритания.

Остава въпросителна за САЩ, които официално поддържат правителството, но от гледна точка на настоящия президент Доналд Тръмп, Либия не е казус, за който Щатите трябва да хабят сили”.

Повече по темата за Либия и защо Париж и Рим не заеха единна позиция за конфликтите в страната вижте във видео материала.