Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Новите крипто платформи - предизвикателство за правоприлагащите служби

Лиор Табански, преподавател по киберсигурност в Университета в Тел Авив, В развитие, 12.11.2018

22:00 | 12 ноември 2018
Лиор Табански, преподавател по киберсигурност в Университета в Тел Авив. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лиор Табански, преподавател по киберсигурност в Университета в Тел Авив. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инфилтрирането на новите платформи за криптирана комуникация е предизвикателство за правоприлагащите служби, коментира Лиор Табански, преподавател по киберсигурност в Университета в Тел Авив, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Всичко се променя в хода на информационната революция, така че няма да е изненада, ако и тероризмът се променя.

Един от основните проблеми според нас и предизвикателство за правоприлагащите служби е инфилтрирането на новите платформи за криптирана комуникация, което създава голям сблъсък между фундаменталните свободи и задачите на службите".

Кибертерористите са същите хора като нас, каза Лиор Табански. "Просто използват безплатно това, което е налично. Основното предизвикателство е да разберем какво се опитват да правят и какво всъщност правят", допълва той.

Най-добрият начин за намирането на баланса е чрез нашите демократични институции, които да дават възможност на всички да изразят своите тревоги, каза Табански.

Не се чувстваме сигурни в рамките на цялата компютъризирана инфраструктура.

Откриват се нови и нови пространства на уязвимост.

Все още липсва воля и желание за промяна и разработване на новите подходи, необходими за нашата сигурност. Всички нови заплахи се определят като хибридни, асиметрични, различни. Има вмешателство в демократичните процеси".

"Светът е много по-уязвим, отколкото си мислим. За разлика от другите технологии, експоненциалният темп на промяна не позволява да се направят резонни прогнози за това, което ще се случи след 5 години", уточнява каза Табански.

"В Израел има желание за инвестиране в инфраструктура за иновации. По много начини Израел се интересува да помогне на европейските страни в областта на предотвратяване на кибертероризма. Споделя се и информация по отношение на антитерористични операции".