Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ю. Войнов: Бюджетният дефицит ще е доста под 3% и ще сме близо до балансиран бюджет

Юлиан Войнов, икономист, в "Светът е бизнес", 08.08.2023

21:12 | 8 август 2023
Обновен: 13:15 | 10 август 2023
Автор: Галина Маринова

Не са притеснителни данните за България, но ние сме изключително свързани с европейската икономика. Така че, каквото се случва там, се пренася и тук. За сега няма ясни сигнали дали растежът на България ще бъде по-скоро близо до 2% или по-скоро към 1%. Моите прогнози за бюджетния дефицит тази година са, че ще е доста под 3% и ще бъдем по-близо до балансиран бюджет. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"За сега няма ясни сигнали дали растежът на България ще бъде по-скоро близо до 2% или по-скоро към 1%. Прогнозата на министерството на финансите е 1,8%, а прогнозата на БНБ, която излезе преди седмица, е за 1%. Това са рамките, в които ще се развива българската икономика".

Що се отнася до бюджета, каза още гостът, "при всички случаи там ще видим напрежение по отношение на изпълнението на бюджетните приходи, но от друга страна няма да видим и реализирането на цялата капиталова програма". "Така че, това е един много сериозен буфер, който ще позволи тази година да отбележим дефицит под 3%. Със сигурност. Моите прогнози са, че ще бъдем доста под 3% и по-близо до балансиран бюджет". 

"България е изключително зависима от ЕС и европейската икономика. 66% от българския износ е насочен натам. От друга страна сериозно влияние оказва и състоянието на Турция, например, тъй като тя също е един от големите търговски партньори. Тя започна да се възстановява. Там, след преизбирането на Ердоган, започна смяна на ръководството на Централната банка и започна малко по-реалистична лихвена политика. Лирата се стабилизира, въпреки че инфлацията там остава доста висока".

В Гърция, също един от основните ни търговски партньори, има много сериозно стабилизиране, особено след преизбирането на Мицотакис. Там се очаква драстично увеличение на преките чуждестранни инвестиции. Растежът ще е около 2,4% за тази година, подчерта Войнов. "Това са фактори, които влияят за по-лесното преминаване на България през този турбулентен период".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.