Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тази година ще бъде рекордна за туризма в България

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, "Светът е бизнес", 08.06.2023 г.

21:03 | 8 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

От края на миналата година сферата на туризма се движи с ръст от 10% спрямо 2019 г. Предпандемичната година се явява до момента по-слаба от 2023 г., която се очертава като една рекордна година. Големите ръстове са в така наречените културен туризъм – градска и историческа среда и балнео спа и уелнес туризъм като 24 млн. са пътуванията на българите вътре в България, а активно пътуващите в страната са около 3,5 млн. души. Това коментира Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По време на пандемията, хората спряха да пътуват, но с премахването на ограниченията те сложиха и край на тази тенденция. Инфлацията също допринася за ръста в туризма - хората осъзнават, че парите им се обезценяват и предпочитат да пътуват, отколкото времето да ги „изяде“. Сега пътуванията са много интензивни по целия свят и летищата са пълни. Традиционните почивки станаха къси в рамките от 3 до 5 дни.

Миналата година нямахме чартърен туризъм от Германия, но тази година до голяма степен възстановяваме чартърния пазар. Също така имаме много туристи от Италия, Испания, Австрия и други европейски страни, а извън Европа – Израел. Това което налагаме сега е т.н. когнитивен анализ на туризма, за да покажем, че един турист, който е пристигнал в България има различни интереси и може да подобри местните икономики в дълбочина, което е водещо в сферата, каза още Драганов.

Задачата на министъра на туризма у нас е да определи политиката и да даде курс на движение на апарата на Министерството. Политиката е – как България, със своята собственост в туризма , може да изкара повече пари. Проблемът е че нашата държава не знае кой е собственик на Царевец или Мадарския конник. Ако става въпрос за планина и хижи - част от тях са дадени безвъзмездно и безсрочно на така наречените частници.

„Работниците, градинарите в градината на туризма, са тези, които работят в Министерството и те трябва да чуят политиките от министъра и да карат кораба в тази посока, която им посочи. Така е във всяка една страна, а не само в България.“

Страната ни няма Национална туристическа организация, която да създава реклама на България, но има 227 браншови организации. Ключът към създаване на успешна политика е държавността.

Според барометърът на Post Office във Великобритания, които публикуваха данните си преди няколко седмици, България е на първо място за евтина почивка, а Гърция е два пъти по-скъпа от нашата страна. Слънчев бряг и турският Мармарис са най-евтините места за море от всички дестинации в Европа, посочи Драганов.

Повече за предстоящия летен туристически сезон вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да откриете тук