Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Между 5 и 7% от хората в София взимат заплати над 7-8 хиляди лева

Мария Шишкова, управляващ съдружник Aims Humdn Capital, Светът е бизнес, 02.02.2023

21:12 | 2 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Безработицата у нас едва ли ще нарасне в близко бъдеще. Очакванията за възнаграждения на служителите обаче малко ще се балансират. По-рано те започнаха да искат много повече от това, което се получава. Това вече се е случвало преди. Но когато човек се е надпродал, при първа възможност компанията заменя тези хора, когато пазарът се стабилизира. Кандидатите за работа трябва да бъдат мъдри – не да се стремят винаги към максимума, който могат да си осигурят, а към това, което ще ги прави хем доволни от работата, хем ценни за организациите. Заплатите нараснаха с двуцифрени проценти през 2022 г. 5-7% от хората в София вече взимат заплати над 7-8 хиляди лева. Това заяви Мария Шишкова, управляващ съдружник Aims Humdn Capital, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Шишкова пазарът на труда у нас е динамичен и активен. „Има компании, които идват да установят различни производствени процеси, има съществуващи компании, които се разширяват“, посочи тя.

Според нея положителното е, че се създават все повече места за хора с висока добавена стойност.

„Много компании идват заради таланта, който е тук, и защото в определени области – да речем информационните технологии, данъчните условия у нас са много добри“, добави гостът.

„В България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина“.

Шишкова отбеляза, че вече все по-малко българи, които имат висше образование и говорят език, се замислят за емиграция.

„Самият факт, че безработицата е от порядъка на 4%, от които дългосрочните случаи са 2%, означава болезнена необходимост и физически недостиг на хора“.

Гостът посъветва постъпващите на пазара на труда да изследват себе си, да преценят къде се чувстват добре, кои са силните им страни и интереси – да не се насочват към области, защото са модерни. Тя посочи, че ученето през целия живот ще е факт и служителите трябва да са готови за това – ще се сменят професии и компании, тъй като пазарът на труда става доста по-шарен.

„Много компании отдавна не гледат дипломите… На всички ни е ясно, че с този темп на промяна, каквото и да си учил, докато го завършиш, то вече е остаряло“.

Шишкова отбеляза, че компанията ѝ е намерила непопулярно решение на фона на навлизането на изкуствения интелект при подбора на кадри. Тя се е насочила извън масовия пазар към по-трудните задачи, където опитът и мъдростта имат значение. „Работят само и основно подбор за високите, трудните роли, където изкуственият интелект не може да навлезе толкова лесно“, разказа гостът.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.