Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Христо Анастасов: Има реална опасност, не за евроатлантическата ориентация, а за демокрацията в България

Христо Анастасов, политолог, в "Светът е бизнес", 24.06.2022

21:36 | 24 юни 2022
Обновен: 00:58 | 25 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Сагата между България и Северна Македония се превърна в европейска, след като България успя да си я направи вътрешнополитическа. Тя тепърва ще се проточва във времето. Не очаквам нито успокояване, нито сваляне на градуса на напреженито по темата, защото има достатъчно сили в нашата страна, които да се опитат да го поддържат. Това важи със същата сила и за Северна Македония. Това каза Христо Анастасов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта “няма изгледи за хепиенд”, а предложението на Френското председателство помага на България да не катастрофира. 

“България успя да пренесе драмата на европейско ниво. Ние, заедно с унгарците, сме на път да предизвикаме нещо крайно нужно за Европейския съюз - дебат дали може една страна да блокира решение, по който и да е въпрос в ЕС, (…), когато останалите държави са единни във волята си да направят нещо. Това е вечният дебат на Европа за самата нея и той не може да се отлага”. 

По отношение на бъдещото политическо управление на България гостът каза, че има мнозинство за сваляне на правителството, но е “много невероятно това да е мнозинство за управление”.

“Това, което видяхме, казва няколко много тъжни и страшни неща за политическата ни класа, за степента на безотговорност, имайки предвид световната ситуация и ситуацията в Европа”. 

Проблемът е в общата нагласа, която позволява това поведение на политическата класа, категоричен бе Анастасов. Според него липсва връзка с реалността на една голяма част от населението и има отказ за приемане на кризите като реалност. “Наследството на тоталитарния режим, липсата на отвореност към света, бягството от днешното време - всичко това води до избори, които вкарват в управлението хора, които са поначало безотговорни и са насърчавани от голяма част от електората да се държат безотговорно”. 

"През последното десетилетие България беше тази, която даваше пример на Балканите. Единственият коз на България пред всички и пред нея самата беше външната й политика до преди година и половина. България от 1992 година до преди година и половина, не само по отношение на Северна Македония, се държеше като един отговорен играч, понякога с огромен риск за нея, като през 1999 година с Косовската война. Като отговорен играч, тя спечели малкото, но важни неща, като членството в НАТО и ЕС". 

България, с безотговорната външна политика на посленото правителство на ГЕРБ, на временните правителства, на президента Радев, успя да унищожи активите, които бе натрупала във външната политика с усърдие и с умелост, заяви събеседникът. 

“Евроатлантическата ориентация на България е част от същността й. Ако България следва ценностите си, тези ценности, които са заложени от Възраждането ни и в Търновската конституция, то тези ценности са възможни само и единствено в евроатлантическата ориентация на страната и по-точно казано в евроатлантическата идентичност на страната ни. Това е подложено на риск, подобно на всички страни по източния фланг на Европа, в геополитическия смисъл. Подложено е на риск от един много жесток агресор, който използва всички възможни средства, без да стигнем до ядрен апокалипсис”. 

Ние имаме Русия, която "иска да руши и руши" възможността да имаме каквато и да било обединена Европа, предупреди Христо Анастасов. "Това е изложено на риск. Има си своите говорители. Това не са димки. Има реална опасност за страната ни, не за ориентация някаква, а за страната ни. Защото ако имаме европейска и демократична България, тя е евроатлантическа България. Не може да имаме друга". 

"[Ако бъде застрашен] този избор, който смятахме, че сме направили отдавна, е възможно да се върнем в “първи клас” и дори в нещо много по-лошо. Това ще ни отвори не само за хибридния агресор Русия. Виждаме Сърбия - една страна, която е изложена на всякакви хибридни влияния. Ние виждаме едни улици, които са следени от китайски полицейски камери и всяко движение на гражданина е проследимо. Това ли искаме? Да се превърнем в нещо, в сравнение с което Оруеловата 1984 изглежда като невинна детска приказка. Какво искаме точно? Това е заложено на карта и всеки съзнателен гражданин трябва да си дава сметка. Залозите са огромни - за цяла Европа и за България, която е една много слабо защитена от подобен тип заплахи държава. Защото не си свършихме добре работата през годините". 

За решението Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки на Европейския съюз политологът каза: “Това не беше изпит за Украйна, а за Европа”. "На огромна цена европейците са на път да разберат девиза “В единението е силата”. Европа беше позабравила какво означава да се изправи пред страшна заплаха на вратата си. Русия услужливо й го припомни". 

Предстои тежка зима, първо, защото още не знаем под каква форма ще се върне Covid, особено в най-слабо ваксинираните страни, а България няма и 30% ваксинирани, каза още Анастасов. "Това ще е една студена зима, защото Европа избра лесното през годините. Защото избра да има огромна зависимост от газа на руснаците". 

"Не виждам защо е тази преобладаваща изненада от действията на Владимир Путин. Тези действия са нарисувани, откакто беше министър-председател. Този човек дойде на власт с амбицията за реванш и за отмъщение, заради пораженията от Студената война. Едно неприемане на картата на Европа, такава, каквато е. Няма нищо изненадващо в това, че той ще използва и газ, и петрол, и каквото има, като оръжие в тази реваншистка идея-фикс, свързана с вярата в едно възможно отмъщение". 

Проблемът не е във Франция или Германия и в техния дипломатически подход в опитите за решаване на военния конфликт, а “в един поколенчески елит, който живее с идеята, че война вече няма да има и че след като сме унищожили на огромна цена Хитлероовия райх, с всяко нещо, което се появи като заплаха, може да се преговаря човешки. Това е огромна грешка”. 

"Очевидно е, че не може да се прегваря. За съжаление отговорът е нарисуван. Той е исторически обоснован - когато има едно лидерство с такава непримиримост към съществуващия ред, каквото е това на руския елит, предвождан от Владимир Путин, то да се пази достойнстовто му означва да му се даде половин Европа. Аз не мисля, че Франция и Германия са готови на такава жертва". 

Поколенията елити, възпитани в идеята за вечния мир и за това, че злото няма да се върне по същия начин, както е било през 30-те години, и в подобна форма, не могат психологически да приемат това, че злото е тук, каза политологът. "То е същото зло на реваншизма и ултранационализма и единственото нещо, което можеш да направиш е да се биеш и да победиш. Да унищожиш това зло. Няма друга формула, по която свободният свят може да оцелее"

"И тук има една изначална грешка в схващането за демокрация, която е отново поствоенна и "шейсетарска", бих казал, това е, че демокрацията е силата на мира на всяка цена. Демокрацията с вариант република е просъществувала и се е наложила, защото се е била и е побеждавала. Демокрацията може да съществува и да преобладава в света, само ако направи всякакъв алтернативен модел невъзможен. Всеки алтернативен модел ще разруши демокрациите и демокрацията като принцип в света".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.