Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

20% от учениците в България определят кредита като доход

Джеймс Йоловски в Светът е бизнес, 13.10.2016

21:48 | 13 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност” Junior Acheivement Bulgaria (JA Bulgaria). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност” Junior Acheivement Bulgaria (JA Bulgaria). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

20% от учениците в България определят кредита като доход. Това каза Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност” Junior Achievement Bulgaria (JA Bulgaria), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той коментира проучването на финансовата грамотност проведено от  JA Bulgaria в партньорство с Министерството на образованието и науката. Изследването е "институционално подкрепено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и от представители на финансовия сектор", каза гостът. 

"Плашещо е, че в прогимназиален етап половината от учениците смятат, че няма разлика между дебитна и кредитна карта. 50% от всички български ученици не могат да направят елементарни математически изчисления и да преценят коя промоция е по-изгодна – купи едно и получаваш второто на половин цена или купи две и получаваш третото безплатно".

Фрапиращо беше, че над 90% от учениците в гимназиален етап не могат да изчислят сложна лихва, каза Йоловски. Той обясни, че на децата им е малко по-лесно да разберат концепцията за инфлацията и за реалния лихвен процент, но когато трябва да направят математическите изследвания, не успяват да се справят.

Фактът, че 70% от учениците в 6-7 клас не успяват да определят източниците на доход, означава, че те в своето семейство не разговарят с родителите си, не знаят какви доходи се получават в едно домакинство, каза събеседникът.

"17% от учениците в прогимназиален етап смятат, че когато сключваме застраховка застрахователят винаги ни плаща, а ние на застрахователя плащаме само, ако настъпи застрахователно събитие".

Това проучване трябва да даде базата, за да се работи за увеличаване на финансовата грамотност при младите хора, каза Йоловски.