Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ю. Войнов: Към края на годината ще наблюдаваме затихващи инфлационни процеси

Юлиан Войнов, финансист, в „Светът е бизнес”, 17.02.2022г.

21:05 | 17 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Европейският съвет за системен риск излезе с предупреждение за България заради бързия ръст на цените на жилищата. Фактите са, че увеличението на цените е сериозно в страната ни и този по-висок ръст на пазара за недвижими имоти се поддържа от години. Това коментира Юлиан Войнов, финансист, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Намираме се в ситуация с доста увеличено търсене на имоти. Според Националния статистически институт има завишаване на разрешителните за строителство, като се наблюдава тенденция за строеж на по - малки жилища. Това означава, че ако в миналото строителите са се насочвали към по-богати клиенти с по - големи възможности да купят по-големи имоти, в момента пазарът започва да се движи от хора с по-малки финансови възможности, което предполага и по-голямо увеличение на кредитирането от банките за този пазар.

Въпреки сериозната демографска криза, в която се намираме, има механично преместване на населението основно към големите градове, където търсенето на работна ръка е голямо и в тези определени точки в страната има прегряване на пазара на недвижимите имоти, а на други места цените дори и намаляват.

„Ако се тръгне към едно глобално увеличаване на лихвите, хора, които не са си преценили доходите и възможностите, ще пострадат”.

Инфлацията е световен феномен, като в България в сравнение с останалите страни от ЕС ценовото увеличение е по - голямо. Причините могат да се търсят в нивото на заплащане, което е по-ниско от средноевропейското, в икономиката, която наваксва изоставането си и заплащането се увеличава по-бързо, следователно и цените се увеличават по-бързо.

„На годишна база увеличението на доходите изпреварва увеличението на цените”.

Увеличението на заплащането за година е над 14%. Подобен инфлационен процес като сегашния  в България имаше през 2008-2009г., когато инфлацията достигна 12,5%. Такива инфлационни процеси са характерни за догонващи икономики като българската. Инфлацията засяга хората с най-ниски доходи и те са най-ощетени. В случая обаче и пенсии, и минимална работна заплата са гарантирани и те се увеличават включително и чрез административна намеса и то със стойности доста по-големи, отколкото е инфлацията. На второ място в момента домакинствата и бизнеса получават енергийни помощи, които намаляват инфлационния натиск.

„Смятам, че ще наблюдаваме затихващи инфлационни процеси към края на годината”.

Последната промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост е, че мощностите, които бяха предвидени да бъдат изградени в Маришкия басейн с използването на газ, който получаваме почти 100 % от Русия, ще бъде заменено с изграждането на парк за фотоволтаици, за съхраняване на електроенергия в батерии. Това е трансформацията, към която България се насочва стратегически за промяна на своята електроенергийна система, каза гостът.

Решението за Белене е политическо, но по думите на Войнов няма големи изгледи да се тръгне към строителството на атомната централа. Това, което се стреми да направи правителството в момента, е ускоряване на интерконектора с Гърция и получаване на максимално възможно количество от азерския газ в страната.

Целият разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.