Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Проф. Чуков: Русия няма полза да влезе изцяло в прегръдките на Китай

Проф. Владимир Чуков, международен анализатор и преподавател, в "Светът е бизнес", 16.02.2022

21:12 | 16 февруари 2022
Обновен: 22:31 | 16 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Още с влизането на украинската криза в нашия дневен ред бе ясно, че това е тест за лоялност. Всяко едно правителство в рамките на двата блока трябваше да декларира своята лоялност и се оказа, че две държави не отговарят на принципите на солидарност. Това каза проф. Владимир Чуков, международен анализатор, арабист и преподавател, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Единият е добре познатият Виктор Обран и другите са неговите съседи словаците, които за сега, на този етап, излъчват двусмислени послания - страх ги е от Русия".

България не е в тази група, категоричен бе гостът. "Отделно, в рамките на националния дебат, човек трябва да си направи анализ". 

Относно информацията за частично изтегляне на руски военни части от границите на Украйна и възможността това да е блъф, гостът каза, че чрез наблюдателната техника, с която се проследяват действията в региона действията се виждат в детайли и това, което е било "ужасяващо само до преди три-четири" дни е било насочването на тежката артилерия на боева позиция срещу Украйна и фактът, че на всеки войник "на първа линия кръвна плазма за един месец".

Ситуацията около Украйна много прилича на тази през 1990 година в Ирак и Кувейт, сподели събеседникът. "1990 година Саддам Хюсеин разхождаше своята армия из страната и в един момент я стовари на кувейтската граница и там я държа известно време, докато напомпи цените на нефта. Тогава цените скочиха неимоверно много. След това имаше неблагоразумието да влезе и да анексира Кувейт. Тогава, в Пустинна бура му се размина, но знаете след 13 години знаете каква беше съдбата на Саддам Хюсеин".

"Путин сега се опитва да удари три заека. Първо - да маргинализира Украйна, защото тя е убежището на всички антируски елементи на територията на бившия СССР или в самата Руска федерация. Киев се превърна в нещо като Истанбул за ислямистите," но не успя. 

Втората цел беше да се разбире Евроатлантическата солидарност, но "постигна обратния ефект с изключение на Орбан, който прави много жалки изявления за човек, който претендира да е антикомунист". 

Третата цел е свързана с макроикономическата ситуация. Напрежението се появи през зимата, защото най-големият съюзник на Путин е студеното време. Той сега казва, че се оттегля, но започват маневри в сирийски териториални води. "Те казват - ето, погледнете ни колко сме могъщи".

"Буквално преди три дни на територията на Сирия стъпи един контингент от 200 човека беларуски военослужещи. Това беше голямата критика от страна на арабите, че Русия кани Беларус в Сирия... Това показва, че фронтът, който започва от Беларус, стига до Сирия и това отново е показване на мускули".  "Това иска да покаже, че Русия е мощна, голяма и може да се противопостави на Европа, но не съвсем". 

Олаф Шолц беше човекът, който наистина усмири Путин. Блафира се, че Русия може да се опре на Китай, категоричен бе Чуков. По думите му в подписаната в Пекин сделка между Русия и Китай се предвижда в бъдеще стокообменът да достигне 240 млрд. долара, а в момента с Европейския съюз стокообменът е 280 млрд. евро. "Тук е голямата перспектива - дали Русия има полза да влезе изцяло в прегръдките на Китай. Путин не би го направил".

"Байдън трябва много добре да си направи сметката как си отиде СССР и как се сгромоляса Източния блок - с ниските цени на нефта. Тогава те бяха партньори със Саудитска Арабия. Това, което Байдън не може да разбере, е, че държавата СА се управлява от Мохамед бин Салман. Със сигурност той не е най-големият демократ, но той е лидерът на картела в горивата ОПЕК+. Когато Путин разбра, че има пълен антагонизъм между Байдън и Мохамед бин Салман, тогава тръгна да прави тази акция - да нагнети напрежение". 

Ако до този момент, може би до октомври-ноември, напрежението беше основно между Байдън - Мохамед бин Салман, то сега водещият фактор е руските войски на украинската граница, добави арабистът. "Саудитска Арабия е много важна. Роналд Рейган свали системата, която никой не смяташе, че може да бъде победена - СССР, комунизъм, Варшавски договор - точно чрез саудитите". 

За перспективата Иран да се врезе обратно на пазара на петрол, гостът каза, че "основният стимул е да се запълни иранската квота".

"През март ОПЕК+ обеща да вдигне квотата си с 400 хиляди барела, което е нищо. Очаква се американците да върнат частично някак си иранския нефт на световните борси, но там има един лабиринт от местни интереси, от политически аспирации и икономически интереси, като според мен ще има завръщане на Иран на световната борса, най-вече със своя нефт". 

На какво ниво е българската армия като въоръжаване и къде се позиционираме по рейтiнговата система на Global Fight Power? Защо Саудитска Арабия промени националния си празник?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.