Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бъдещето на IT сектора е в повтаряемия бизнес и облачните услуги

Ивайло Славов, основател и гл. изп. директор на DIGITALL, в "Светът е бизнес", 13.01.2022

21:12 | 13 януари 2022
Обновен: 21:48 | 13 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Имаме големи надежди, че по отношение на дигитализацията в България, нещата ще започнат да се случват, защото вече много години забавихме темпото. Това каза Ивайло Славов, основател и гл. изп. директор на DIGITALL, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. DIGITALL е IT компания, образувана от сливането на BULPROS и германската ec4u. Сега DIGITALL има повече от 1400 служители в 25 офиса, в 11 страни. 

"Основната тема, по която ние и компании като нашата, трябва да помогнем, е да се дигитализират процесите и услугите в държавата". 

Новият министър по дигитализацията е от нашия бранш и по тази причина, не само ние, но и всички останали колеги от IT компании, имаме контакти с него, заяви гостът. "Определено е активен, има желание за промяна и идеи, които, ако бъдат подкрепени по правилния начин, има възможност да напреднем".

По думите на госта вече има поне пет теми, по които има конкретни съвместни инициативи за дигитализация, които се обсъждат между новото българско правителство и бизнеса. "Но не мога да ви кажа дали ще се осъществят или не".  

Едната е за електронни услуги, както на общините, така и на държавата. Там има сериозни идеи и активност. Втората тема е здравеопазването. Третата е за електронната трудова книжка, разкри събеседникът. "Там трябва да се оправи законодателството, за да може да се работи нормално".

"Четвъртата идея и това, според мен би било огромен пробив, е взимането на строително разрешение - всичко, което е свързано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Този процес, ако се дигитализира, представете си каква огромна купчина от документи ще изчезне. И последната инициатива от тези пет, е архивирането и дигитализирането на всички хартиени документи на държавата, които са важни и които трябва да могат да се гледат."

"Само тези пет инициативи да се реализират, и тук не говорим за широколентов интернет, за инфраструктура и т.н., или дори само някои от тях, ще бъдем съвсем различна държава". 

Добрата новина е, че държавният облак и държавните инфраструктурни мрежи са изградени стабилно и върху тях може да се стъпи, подчерта Славов. "Има възможност да се интегрират системите между отделните ведомства, само трябва да има желание". 

През последните години и особено след началото на пандемията желанието на всички бизнеси за дигитализация на процесите нарасна неимоверно, защото хората бяха поставени в условия, в които трябва да променят начина си на работа. Тъй като ние предлагаме решения именно в тази посока, за нас възможностите са интересни и не малки, каза още събеседникът. 

"Имаме двуцифрен ръст, както в оборота, така и във финансовия резултат. След обединяването на двете компании, таргетът ни за тази година, която тече, е да минем цифрата от 100 млн. евро. Към средата на годината мисля, че ще имаме над 1000 служители само в България". 

След пет години си представяме компанията да бъде глобална, искаме да пораснем в бизнеса си в САЩ и Великобритания, за да бъдем на всички важни пазари, защото в момента сме много силни на германския пазар, но не сме толкова силни на другите глобални пазари, сподели предприемачът. "Второ, представяме си поне 70-80% повтаряем бизнес. Това означава бизнесът ни да мине към предоставяне на облачни услуги, продукти от облака или наши услуги и решения, които са на абонаментна база. Към момента той е 50-60%, което означава 20-30% ръст в тези повтаряеми услуги. Това е много сериозно предизвикателство. От гледна точка на стойността на компанията, това е една от най-сладките части на бизнеса. Всички аспекти водят натам, че така ще се консумира IT бизнесът в бъдеще".

Как ще се отрази на човечеството и на човека развитието на технологиите? Как пандемията промени света? Какво трябва да навакса технологично Европа, за да догони САЩ и Китай, за да не изгуби предимството да бъде най-богатият континент? На какво ниво е дигитализацията на бизнеса в България?

Целия коментар вижте във видеото.