Ролята на Великобритания в ЕС, като балансьор, вече е вакантна

Стефка Славова в Investbook, 24.06.2016

20:54 | 24 юни 2016
Автор: Кирил Петков
 Стефка Славова, бивш представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стефка Славова, бивш представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може би режимът на икономии в Европейския съюз, който основно дойде от Германия не бе добре премислен. Искрено се надявам да няма по-нататъшен разпад на съюза. Това каза Стефка Славова, бивш представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Дориана Ранкова. "Великобритания ще продължи да бъде силна икономика и ще продължи да търгува с ЕС, но дано не се случи други държави да поискат да последват Обединеното кралство. Този референдум бе отчасти необоснован, една политическа грешка на Камерън и той ще заплати за това".

"Ролята на Великобритания за формиране на политиките на ЕС бе да бъде балансьор между интересите на други големи страни членки, като Германия и Франция. Тя настояваше и за по-леки регулаторни правила за бизнеса".

Вече започнаха да говорят за граница, за поставяне на граница с Шотландия, със Северна Ирландия, каза Славова. "Референдумът за шотландска независимост отново е на картата. Центробежните сили в момента са в действие". По думите й за известно време няма да има промени. "Абсурдно е да бъдат изгонени работещите във Великобритания, които нямат гражданство, но това е временно. Всички, които не са граждани на Великобритания, включително български студенти и временно пребиваващи, ще бъдат с неопределен статут".

Вижте целия коментар тук: