Ролята на икономическите прогнози

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 28.11.2017

22:47 | 28 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мотото на иконометричното общество е "науката е предвиждане". Повечето икономисти считат, че едва ли не най-силният инструмент са моделите и точните прогнози, но човешкото поведение на подлежи на добро математизиране и вкарване в модели. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

Инструментът, който мейнстрийм икономистите приемат за най-силен, е да се опитват да прогнозират кога ще има кризи, на къде ще се движат икономическите параметри - променливите в икономиката, лихвения процент, безработицата и т.н. Това е една задача, която чисто емпирично, се оказва много трудна. Те се провалят в опита си да прогнозират дори големи финансови кризи, подчерта анализаторът. 

"Причината това да се случва е, че икономиката до голяма степен страда от комплекс - от един стадий на развитие, който бих сравнил със Средновековието в историята. Не се разбира нейната основна същност - обяснението на икономическия процес. Еквивалентът на това, което се случва, е да се пуска кръв, вместо да се прелива, както са правили лекарите в Средновековието". 

Иконометрията се опитва да копира естествените, точни науки, напр. приложната физика. Икономиката щеше да е точна наука, ако не се занимаваше с хора, добави Илиев. "Би трябвало да си припомним, че икономиката е социална наука. Не трябва да забравяме, че тук става дума за хора, които имат предпочитания, вкусове, страхове".

"Най-добри в прогнозите на икономическите тенденции са предприемачите. Те имат интуиция. Те прогнозират вкусовете на хората и са до голяма степен психолози". 

Защо се стъпва на икономически модели в съвременните прогнози и защо се използват в политиката? Нужна ли е икономическата наука? Защо? За какви цели трябва да се използва тя?