В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пандемията катализира кризи в България, които съществуват от десетилетия

Доц. д.с.н. Андрей Бунджулов, катедра Икономическа социология към УНСС, в ефира на предаването “В развитие”, 10.27.2021

13:55 | 27 октомври 2021
Обновен: 13:59 | 27 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

България се намира в криза. В страна тече процес на разпадане на доверието в политици и институции. Забелязва се изолация на хората, в тях има много силен страх, който е породен от неизбежните мерки против пандемията. Но тези състояния изобщо не са нови за българското общество. Това заяви доц. д.с.н. Андрей Бунджулов, катедра Икономическа социология към УНСС, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“Това е цената на провалените преходи, на всичките тези десетилетия на криза на моралните ценности, на правовия ред, както и в различни сфери като здравеопазване, икономика, социалната сфера и образованието.” 

Доц. Бунджулов смята, че човешката цивилизация се намира в процес на трансформация. В частност за България неговото мнение е, че тук пандемията катализира кризи, които са вече налице. 

 “Ние се намираме в тази ситуация в момента, защото не сме намерили решение за фундаментални проблеми, които са възникнали назад във времето.” 

Ефектът от всичко това е, че обществото се радикализира. Свидетели сме на послания за диктатура, за твърда ръка. Това в очите на обществото изглежда е ключа за магическото решаване на всички проблеми. Доц. Бунджулов бе категоричен, че това е популистко и илюзорно решение на проблемите на държавата, защото подобен тип сложни кризи няма как да имат елементарно решение. 

“Тези изпитания, пред които сме изправени като нация, ще продължат години, ако не и десетилетия. Това е период на турболенция и ако нямаме ясна стратегия, те могат да ни отведат до катастрофа, която не сме и очаквали, защото се уязвими.” 

Нужен е нов начин на мислене, казва доц. Бунджулов и да преценим в период от поне 10 години какво можем да направим.”

Много е трудно да се обяснят събития в глобален мащаб само с конспиративни теории. Не е правилно да се смята, казва доц. Бунджулов, че някаква задкулисна сила дърпа конците на цялото човечество. Пандемия има, вирус има, също така има и мощни политически играчи, които се опитват да се възползват от така създалата се ситуация. 

“Ако очакваме просто някакъв елит, спасител или друга държава да ни избави от мъките това също би било илюзорно.” 

Трябва да мобилизираме всички се си сили, целият ни елит, доколкото го има, да мислим интелигентно, за да се справим със ситуацията. 

“Има един мой колега, който казва, че 80% от българите са дебили, но аз не съм съгласен с това. В България има достатъчно умни хора и всеки може да бъде лидер на самия себе си.” 

Целият разговор може да чуете във видеото

Всички гости в предаването "В развитие" можете да видите тук