В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Изкуственият интелект не може да докосне потребителя така, че да го накара да купува

Проф. Хералд Лешке, автомобилен дизайнер и университетски преподавател, "В развитие", 25.10.2021

17:22 | 25 октомври 2021
Обновен: 17:26 | 25 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Пандемията създаде нуждата от много хора в здравната индустрия. Това са хора, които трябва да се грижат за други хора. В бъдеще ще бъде същото. Алгоритмите могат да заменят лекарите, но не и медицинските сестри. Човекът винаги ще има нужда някой да се грижи за него. Това заяви проф. Хералд Лешке, автомобилен дизайнер и университетски преподавател, в свое интервю пред Силвия Грозева, излъчено в ефира на предаването “В развитие”.

“В бъдеще все така ще имаме нужда от чиста вода. От чист въздух. От чиста енергия. Това последното – особено важи в близко бъдеще. Каквато и професия да имате, трябва да мислите за тези неща.”

Проф. Лешке е на мнение, че се задават много нови професии на хоризонта. Особено инженерни. Те ще разработват нови системи, нови концепции за чиста енергия. Има много области, в които студентите могат да работят. Това е и посоката, в която трябва да се ориентират университетите. Това бъдеще е голям шанс, но и голямо предизвикателство за студентите. От това зависи какво ще се случи в следващите 5-10 г., смята проф. Лешке. Чуваме, че ще има голямо развитие относно правилата, държавното управление, евентуално нови регулации. Всичко е свързано с тези неща. Освен това когато правите нови енергийни системи, трябва да обучите хората и как да ги инсталират.

“Например можем да правим електричество от морските приливи. Тези съоръжения трябва да се инсталират. Има голямо предизвикателство и по въпроса за цената им и за ефективността.”

Харалд Лешке е на мнение, че изкуственият интелект няма да замени дизайнера. Той може да му помага и дори да се научи да прави нещата по-бързо от него, но не и да го измести. 

“Не мисля, че има някакъв шанс компютърът да направи автоматично един дизайн, без човека. Със сигурност нещата биха могли да се развиват, но малко се съмнявам, че ще бъдат емоционални и ще докосват хората така, че да ги накарат да купят нещо.”

Проф. Лешке твърди, че автомобилната индустрия също ще трябва да се промени. В момента, според него, потребителите не са толкова свързани с марката. Те просто искат да купят най-новото и най-хубавото. Това сменя правилата на играта и производствата ще трябва да се адаптират.

Целият разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук