В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Искрен Иванов: За Китай, Тайван е онова, което Куба беше за САЩ по време на Студената война

д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, “В развитие”, 01.09.2021 г.

16:45 | 1 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Литва вбеси Китай, след като от началото на лятото Литва и Тайван започнаха стъпки към установяването на официални отношения. Това сподели д-р Искрен Иванв в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки по темата дали се наблюдава промяна по възприятията на Централна и Източна Европа, в частност Литва спрямо Китай, след като Китай отзова посланика си от Литва заради откриването на посолство на Тайван. 

Гостът допълни,че в исторически план когато една държава има претенции за велика сила и когато започва да се глобализира, особено в отношенията с останалите главни сили или главни актьори, винаги има напрежение. Затова Китай иска да покаже със своето действие и със своето отношение, че няма да толерира подобни дипломатически маневри, защото стъпките от страна на Литва по някакъв начин биха изложили на риск китайските икономически интереси.

“На второ място, нека не забравяме, че Литва е външна граница на НАТО и като такава тя има стратегическо значение за Русия, коят пък е китайски съюзник.“

Гостът не вярва в руско-китайския съюз, но по отношение на Запада е категоричен, че и двете сили са единодушни. 

Гостът допълва, че страните членки на ЕС си дават ясна сметка, че Китай като основен икономически партньор на интеграционната общност вече може да поставя доста въпроси, които да задават дневния ред на европейските институции. 

“За Китай, Тайван е онова, което Куба беше за САЩ по време на Студената война. Горещата точка и задният двор на Китай и то пресечна точка на интереси между Америка и между режима, в който към момента е сега в Пекин.”

Си Дзинпин няколко пъти е правил изявление за това, че Китай може да направи компромиси по много въпроси, но по отношение на поведението на Литва ще бъде безкомпромисна политически, военно и икономически. 

Д-р Искрен Иванов заявява, че ЕС логично си мълчи, защото не иска да им напрежение между Европа и Китай. 

“Европа в момента е по-зависима икономически от Китай и то повече от всякога.” 

Литва, за разлика от другите европейски държави като Франция и като Гермния е много по-зависима от Америка заради границата си с Русия. Което, по думите на госта, може би е накарало политическия елит в Литва да предприеме тази рискована стъпка. 

"Литва, въпреки принципте на ЕС  е предприела тази стъпка заради стратегическите взаимоотношения с  Америка. Видя се какво се случва в Афганистан. В  момента целият свят е вперил очите във Вашингтон, обвинявайки го затова, което става в Афганистан. Сега тепърва Америка ще търси начини, по които, с така наречената политка на престиж, отново да покаже на съюзниците си, че е зад тях и че може да ги защити.” 

По думите на госта, Америка няма да залага на големите си съюзници като Франция, Германия и на по-големите си дългосрочни сътрудници, а точно на малки държави, като Литва, България и Румъния, които могат да се првърнат в “Бастион на американското влияние, в противодействие на китайското икономическо влияние и руското хибридно внимание.” 

Д-р Искрен Иванова допълва, че форматите никога не умират и всякакъв формат над кординация е добре дошъл в политката. 

“Проблемът е, че светът върви към многополюсност. Историята на Студената война ни показва, че всеки един модел, бил той еднополюсен или двуполюсен, има моменти, които са на крачка от директен сблъсък и подобни моменти са най-опасни. Пробемът е, че ако една от двете сили, било то Америка или Китай, не са внимателни, не изчисляват рационално процеса на вземане на решения в политиката спрямо другата сила, то тогава малките дипломатически скандали, както случилото се между Литва и Китай, може да провокира към нещо много по-голямо."

Според Искрен Иванов, Китай е в състояние да окаже натиск във всяко едно отношение, но не смята, че основните усилия на Китайската народна република ще бъдат фокусирани върху Литва. Литва, по неговите думи, е много малък актьор. 

“Китай по-скоро, символично, би си отмъстил по някакъв начин на ЕС, защото не е спрял Литва от предприетите действия. Китайците не са наясно, че е в ЕС взаимоотношенията между страните членки са други и външната политика е приоритет на националните държави.” 

Гостът е на мнението че Китай не гледа серизоно на това, което се случва в Европа, а по-скоро гледа да запази своята позиция. 

 

Целия разговор можете да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.