В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Великобритания е заделила 4.5 млрд. лири за инвестиции в България като част от "Три морета"

Греам Стюарт, министър на търговията на Великобритания, „В развитие“, 09.07.2021 г.

16:08 | 9 юли 2021
Обновен: 16:11 | 9 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Великобритания подкрепя изцяло инициативата „Три морета“ и тя има специално място във визията на страната в пост-Брекзит ерата. България и Източна Европа са регион с голям потенциал за растеж и смятаме да развиваме проекти тук, заяви Греам Стюарт, министър на търговията на Обединеното кралство, пред Делян Петришки за предаването „В развитие“.

„Търговските обеми между България и Великобритания нараснаха с 50% за последните пет години и надминаха предпандемичните нива. Британската агенция UK Export Finance (UKEF) е заделила 4.5 млрд. лири за инвестиции в страната. Имаме интерес към много сектори, особено технологии, финтех и прехода към нетна неутралност. Очакваме да си партнираме с България в бъдеще“, каза Стюарт.       

UKEF е най-старата кредитна агенция в света, напомни Стюарт.

„Смятаме, че има недостиг на финансиране в някои сфери, в които можем да се включим и да реализираме проекти в България.“

Страхотно е държави да се обединяват в инициативи като „Три морета“ и Великобритания като лидер в иновациите и инфраструктурата гледа на региона като място с голям потенциал за растеж. Такива инициативи отварят възможности, които не биха се случили по друг начин, смята Стюарт.

„Великобритания и Лондон могат да предложат огромни възможности и искаме да сме част от проекти за дигитализацията и развитието на технологии от 21-и век. Можем да помогне за създаването на обща рамка от държави“, каза той.

Повече за включването на Великобритания в инициативата „Три морета“ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.