В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските акции отчитат лек спад

Пазарен коментар на Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 23.06.2021г.

15:30 | 23 юни 2021
Обновен: 15:52 | 23 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Днес европейските акции отчитат лек спад, а инвеститорите оценяват перспективите за икономическо възстановяване, докато опасенията, че по-високата инфлация ще доведе до затягане на паричната политика, намаляват. Това каза Юан Потс в своя пазарен коментар за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Пазарите се стабилизираха през седмицата, след волатилността предизвикана миналата седмица от смяната на тона на Федералния резерв при последното му заседание. Гуверньорът Джером Пауъл каза вчера, че Централната банка ще бъде търпелива при увеличаването на лихвените проценти. Той повтори, че въпреки че увеличението на цените е по-голямо от очакваното, вероятно то ще отслабне.

"3 часа и половина след началото на европейската търговска сесия, акциите във Великобритания поскъпват, но повечето европейски пазари са на червена територия, като френския CAC 30 и германския DAX губят по 0,4%", съобщи Потс.

Пазарният анализатор коментира и ситуацията по сектори в терминала на Bloomberg, където енергийните и миннодобнивните компании се представят най-добре, а тези за пътувания, развлечение и търговия на дребно са в долния край на подреждането.

Междувременно петролът поскъпва до нов двугодишен връх до над 75 долара за барел, след като секторен доклад показа нов спад в американските петролни резерви и подкрепи положителната ситуация на световните пазари.

"Според наши източници понижението на резервите с 7,2 мил. барела през миналата седмица, а ако информацията бъде потвърдена това ще означава пета поредна седмица на понижение на резервите", добави той. 

Биткойн се възстановява, след като по-рано поевтиня под 30 хил.долара. Криптовалутата изгуби над 50% от рекордната си стойност, която достигна през април ( до 60 хил.долара), a в момента се търгува около 34 хил.долара.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.