В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Срещата Байдън-Путин: Пекин няма да се притеснява от сближаване между Москва и Вашингтон

Владимир Шопов, консултант, изследовател и колумнист, „В развитие“, 17.06.2021 г.

16:03 | 17 юни 2021
Обновен: 16:24 | 17 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин бе опит за стабилизиране на диалога между САЩ и Русия след влошаването на отношенията между тях. Много е рано да се говори за затопляне на връзките между двете държави и Китай няма причина да се опасява  от подобно развитие поне в средносрочен план. Това заяви консултантът и колумнист Владимир Шопов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.


„Не се разбра какво точно целеше президентът на САЩ с тази среща. За разлика от предходни администрации Байдън подходи по един реалистичен начин и в неговата нагласа отсъстваше желание за ново начало на отношенията с Русия. Той даде възможност на руската страна да излезе от изолацията, в която Русия сама се постави през 2014 г.,  ясно очертавайки червените линии, които САЩ няма да престъпят“, каза Шопов.

В близките месеци ще се следи какви ще бъдат действията на Русия, но едва ли  ще има фундаментално преосмисляне на руската позиция, смята анализаторът. „Путин няма да отстъпи по въпроси за Украйна, вътрешната опозиция. Бе малко по-деликатен за киберсигурността.“ 

Има краткосрочен период от няколко месеца, в които двете страни могат да се опитат да формулират сътрудничество по въпроси за ядрените оръжия и кибесигурността, по които не бяха съгласувани конкретни мерки, смята Шопов. „Ако това не се случи, конфронтацията може много бързо да бъде възстановена и ще има нов срив в отношенията поради невъзможността на двете страни да дефинират това ново сътрудничество.“

САЩ искаха да покажат, че имат обща позиция с НАТО и Европейския съюз спрямо Русия и това бе разбрано от Москва.

В коментар за посланието на срещата към Пекин Шопов заяви, че Байдън ще посвети следващите месеци, за да укрепи групата за противодействие на Китай. „САЩ осъзнаха, че няма как да спрат газовия проект „Северен поток 2“ и решиха да не поставят допълнителни препятствия, които да попречат на възстановяването на отношенията със съюзниците в Европа“. 

В същото време в Европа тече и процес на преосмисляне на отношенията с Китай. „Има доста активно политическо препозициониране на ключови държави в Европа, които осъзнават, че ще има десетилетия на геополитическо противопоставяне – бяха приети нови стратегии за региона на Индийския и Тихия океан и редица държави изпращат военноморски сили в тази посока.“

Путин едва ли ще се възползва от възможността за по-близки действия в тази сфера със Запада. „Китай е забелязал дълбочината и степента на единомислие по отношение на Русия, но не мисля, че Пекин ще е особено притеснен от перспективата на приближаване на Москва към Запад или отдалечаване от Китай. Двете страни непрестанно задълбочават съвместната си  работа в сфери като ядрената енергетика, в Арктика, постигнаха и известен баланс по отношение на действията си в периферните региони“, каза Шопов.

Повече за срещите на Г-7 и президентите на Русия и САЩ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук. 

Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997 г. - 1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998 г. -2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014 г. - 2016 г.).