В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Онлайн търговията става по-прозрачна с новите европейски правила за ДДС

Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, „В развитие“, 09.06.2021 г.

17:19 | 9 юни 2021
Обновен: 17:34 | 9 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Новите правила за онлайн търговията в ЕС, които влизат в сила от 1 юли, ще облекчат търговците и ще дадат повече информация на крайните потребители на стоки и услуги. Ще има по-голяма събираемост на ДДС в съответните държави и подобрение на условията за конкуренция за онлайн магазините в Европа. Това заяви Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, е ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Промените създават еднакви правила за всички играчи на европейския пазар, включително и тези от трети страни, които бяха облекчени, тъй като не начисляваха ДДС в съответната държава на крайния потребител за пратки под 22 евро. Изравняват се и условията с традиционните офлайн магазини. Потребителят ще е овластен да направи своя избор по какъв начин да пазарува“, каза Найденова.

От 1 юли влизат в сила две промени - новите правила за ДДС за компаниите, които продават трансгранично в ЕС, и компаниите, които внасят от трети страни и продават на крайни потребители в съюза. 

Втората промяна е премахването на прага за облагане с ДДС на ниско стойностни пратки (под 22 евро) от трети страни. С промяната всички стоки на стойност под 150 евро, които са внасяни от трети страни, ще бъдат облагани с ДДС в държавата на крайния потребител.

Ще има намаляване на административната тежест за онлайн търговците, което ще доведе и до по-голяма прозрачност на пазара, коментира Найденова. Вместо да се регистрират във всички държави, където извършват дейности, търговците ще могат да правят това в националната агенция с електронен подпис. 

„Облекчавате цялата процедура с една регистрация в НАП по ДДС за трансгранични продажби, ако сте българска фирма. На три месеца подавате справка, събирате това ДДС от съответните пазари, като го начислявате със съответния процент на страната, където е потребителят, и плащате на едно място реализираното ДДС от продажбите за периода.“

Ако фирмата извършва внос от трети страни в ЕС може да се ползва т.нар. „едно гише при внос“ – взаимодействието между НАП и Агенция „Митници“. Това ще облекчи крайните потребители, които ще са информирани и ще заплащат крайната цена с ДДС.

„Пазарът става много по-прозрачен и по-честен към крайните потребители“, каза Найденова.

С промените различните платформи и пазари ще отговарят за събирането и отчитането на ДДС за продажбите на дигиталния пазар. Процедурата за регистрация тече от 1 април и е много облекчена, каза Найденова.

В България има над 10000 компании, които продават на европейския цифров пазар, по данни на Българската Е-комерс Асоциация. „Обемът на трансграничната търговия е около 35% от вътрешната електронна търговия, която за 2020 г. е била 974 млн. евро.“, каза Найденова.

Повече за новите правила на европейския дигитален пазар може да гледате във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.