В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Глобалният компромис за минимален корпоративен данък ще се постигне трудно преди края на юни

Д-р Рафаеле Петруци, WU Transfer Pricing Center and Tax Law Institute for Austrian and International Tax Law, В развитие, 16.04.2021

14:16 | 16 април 2021
Обновен: 16:54 | 16 април 2021
Автор: Николета Рилска

Глобалният компромис за единен корпоративен данък, към който се стремят САЩ, ще бъде много труден за постигане. Това заяви д-р Рафаеле Петруци, WU Transfer Pricing Center, Tax Law Institute for Austrian и International Tax Law, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се опитва да постигне равновесие по целия свят, но икономиките са различни - някои от тях внасят повече, други изнасят повече”, коментира д-р Петруци. Той отбеляза, че напоследък тенденциите подлежат и на промени. 

“ОИСР и САЩ искат да постигнат споразумение с приобщаваща рамка, която включва 137 държави, така че компромисът ще бъде изключително труден, особено предвид малкия срок за постигането му - преди края на юни тази година”.

Д-р Петруци обясни, че предложението на американския финансов министър Джанет Йелън включва прилагане на минимални данъци върху приходите, които компаниите генерират в чужбина. "Ще се увеличи минималният данък от 10,5 на 21%. Премахват се изключенията и калкулациите ще се правят въз основа на приходите във всяка стрна", посочи той.

"Конкретните стимули не са споменати, но все още ще има някои данъчни стимули, особено за многонационалните американски компании".

Експертът коментира и отражението на предложението в Европейския съюз. Той отбеляза, че желанието на блока да се стигне до сделка за обща данъчна база за многонационалните компании е различно.

“Няма да е лесно да се постигне споразумение, ЕС не успя да го направи в рамките на блока, на трансатлантическо ниво ще е още по-трудно”.

Д-р Петруци отбеляза, че за увеличаване на контрола и сътрудничеството между страните няма нужда от нови правила, които да усложнят системите, а от подобряване на старите регламенти.

“Справедливостта е доста субективна при определянето на световен минимален корпоративен данък”.

Експертът коментира и възможностите за данъчни стимули в определени случаи.

“Компаниите правят инвестиции не заради данъчните ставки, а заради възможностите за развитие. Може да се обмислят определени изключения, но колкото повече компромиси се направят, толкова повече опити за избягване на данъците ще има”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.