В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Санкциите на ЕС може да ударят туризма в Турция

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 22.03.2021

14:52 | 22 март 2021
Обновен: 14:53 | 22 март 2021
Автор: Николета Рилска

Докладът на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел относно Турция, който окончателно ще бъде разгледан днес (22 март) от министрите на външните работи, заплашва страната със санкции, включително мерки в областта на туризма, забрана за пътувания до блока и ограничения срещу икономически и юридически лица. В него се предвижда възможност санкциите да бъдат премахнати по много лесна процедура. Това заяви Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Димитрова изтъкна, че докладът не предвижда своевременно налагане на тези санкции, а ги разглежда като възможност. Тя отбеляза, че освен от външните министри на блока, мерките ще бъдат обсъдени и на срещата на лидерите на ЕС на 25-26 март.

“На 14 април гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети Турция и ще води разговори със своя турски колега Мевлют Чавушоглу”, посочи Димитрова, като добави, че може да бъде постигнат известен напредък в отношенията между страните тогава.

”И от двете страни има желание за консенсус и да не се изострят допълнително отношенията”.

По думите на госта на ниво ЕС “Германия ще има много важна роля в разговорите”.

“През последните дни Турция взе решение да се оттегли от Истанбулската конвенция, което предизвика остра реакция от ЕС”, припомни експертът.

“Турция предприе някои крачки, които не бяха в полза на това, което ЕС би желал от нея”.

По отношение на споразумението между Анкара и Триполи в Източното Средиземноморие Димитрова каза, че “нещата са в изчакване” заради събитията в Либия. Тя изрази очаквания до края на годината да няма сериозни действия в тази насока заради предстоящите избори в Либия.

“Цари голям хаос в управлението в Либия, временните власти едва ли биха стигнали до отмяна на споразумението, още повече, че Турция има много силно военно присствие в страната”, обясни Димитрова.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.