В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

„Северен поток 2“ може да бъде поставен на трупчета

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, В развитие, 25.02.2021

14:56 | 25 февруари 2021
Обновен: 14:57 | 25 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Америка има доста последователна позиция, макар и не толкова бързо реактивна спрямо „Северен поток 2“ и вероятно сега ще се търси забавяне на проекта, за да могат да бъдат договорени други неща. Това заяви Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

 „Трябва да имаме предвид, че „Северен поток 2“ заедно със „Северен поток 1“ става една много масивна инфраструктура за доставка в една точка и това води до поставяне в зависимост на Европейската комисия от доставките на това място“.

„Вероятно построяването на проекта не може да бъде възпряно, тъй като Германия е на негова страна, но този проект трябва да функционира под антимомнополното законодателство на ЕС“, заяви Кънев.

„Така, че ние ще очакваме подобен сценарий, в който проектът може да бъде построен, но поставен на трупчета. И може да се разглеждат различни варианти какво биха могли да се договарят с Русия  ЕС и САЩ. Виждаме, че се поставят някакви политически искания, свързани с Навални, но те нямат особена логика с оглед на проекта. Но има други неща, който могат да бъдат договорени, например газта, която влиза в Украйна да бъде доставяна на границата между Украйна и Русия, а от друга страна в доставките да не участва само „Газпром“, но и други компании“.

По думите на Кънев подобна стратегия може да се приложи и за „Северен поток 2“, като газта да се доставя от другата страна на Балтийско море, където да се прехвърля собствеността върху нея или директно да участват и други играчи.    

Според госта „Северен поток 2“ няма да отговаря на третия енергиен пакет на ЕС, въпреки че в проекта участват частни субекти, които не са с руска собственост, тъй като това участие е непряко, а с финансиране.

„Самата структура на проекта е със 100% собственост на „Газпром“, както върху инфраструктурата, така и върху газа, което е в противоречие със законодателството на ЕС“.

„Благоразположението на Германия за проекта за втечнен газ може да помогне за намиране на компромис“, заяви още Кънев.  

На въпрос на водещия коя страна е в по-добра позиция гостът отговори, че ”Газпром“ разполага с много ресурси и ще излезе от ситуацията независимо дали това ще бъде с временни загуби. Австрия Германия не разполагат с такъв ресурс, но те вероятно също биха могли да се обърнат към други доставчици и с цената на повече финанси да решат проблемите с доставката, смята Кънев.  

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.