В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските инвеститори много харесват златото

Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в Експат Асет Мениджмънт, В развитие, 22.02.2021

14:50 | 22 февруари 2021
Обновен: 14:50 | 22 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Търсенето на физически инвестиционно злато ще нарасне със 1000-1100 тона през тази година. Това е ръст от около 5% и той не зависи от развитието на  коронакиризата. Това заяви Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в Експат Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Фондът Expat Gold е създаден, за да предостави на индивидуалните инвеститори на Българска фондова борса възможност да инвестират в злато по един доста ефективен начин с оглед на разходите, обясни гостът.

„Смятаме, че моментът е подходящ за инвестиция в злато поради ред причини. През изминалите 12-14 месеца наблюдавахме две сюжетни линии - първата по рода си епидемия показа, че златото може добре да играе ролята си на актив убежище. А втората тенденция се основава на силните стимулиращи политики на централните банки“.

„Често златото е възприемано като защита срещу инфлация и спад във валутните курсове“, обясни Тодорова.

По думите й връщането към нормалния живот не означава, че златото ще направи корекция или че инвестиционния му рационал е изчерпан.

„Фондът Expat Gold се радва се на добър интерес и за размерите на БФБ се справя много добре, като се търгува на много тесни спредове. Прогнозираме, че през тази година фондът ще нарасне с 10%“.  

„Българските инвеститори много харесват златото“, каза Тодорова и добави, че няма риск биткойн да заличи блясъка на ценния метал.

„На биткойн му липсва дълбочина, пазарът на криптовалути не е достатъчно добре регулиран и волатилността е много висока.  Моето мнение е, че по-скоро на биткойн му трябва още доста търговска история, за да може да се конкурира с утвърдени активи“.

На въпрос на водещия защо фондовете са най-добрата алтернатива за инвестиции в злато, Тодорова заяви, че те следват много добре представянето на ценната на златото и също носят гарантирана собственост на инвеститора, което не е така при договорите за разлика например. Също така физическите лица нямат достъп до фючърсите върху златото, тъй като те са разработени специално за институционализирани инвеститори, обясни гостът.  

Целия разговор вижте във видеото.

Коментарът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.