В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българските стартъпи притежават огромен потенциал да се превърнат в компании еднорози

Камен Банковски, инвестиционен мениджър във Витоша Венчър Партнърс и Горян Върбанов, съосновател на Quendoo, В развитие, 25.01.2021

15:25 | 25 януари 2021
Обновен: 10:56 | 26 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Тъй като мандадът на инструмента, който ни е поверен от Фонда на фондовете, е доста всеобхватен, ние не сме стандартен традиционен фонд за рисков капитал, който инвестира само в изключително скалируеми технологични и софтуерни компании. Нашата цел е основно концетрирана в компании от ранен етап, както такива на ниво идея или само с наличен прототип, така и фирми с напълно разработен и валидиран от пазара продукт, стремящи се да се разгърне на други пазари. Това сподели Камен Банковски, инвестиционен мениджър във Витоша Венчър Партнърс, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Всеки ден получаваме запитвания през множество канали, като екипът ни идентифицира кои компанни на ежеседмична база могат да продължат напред в процеса за по-дълбока оценка. Разглеждаме проблемът, който се решава от дадена компания; преценяваме дали решението е адекватно; установяваме дали пазарът е достатъчно голям и релевантен; както и бизнес моделът, конкуренцията и какво всъщност фирмата е постигнала до този момент и дали е похдодящо последващо финансиране."

"Членовете на нашия екип притежават много разнородни умения и съответно нашата помощ е широкообхватна", посочва Камен Банковски, добавяйки, че от Витоша Венчър Партнърс винаги се слушват в пазарните тенденции, тъй като "иновацията е много често силна, инвазивна, агресивна и безпощадна, както беше по време на Covid кризата", казва още Камем Бенковски. 

Един от стартъпите, с който вече е финализирана сделка за финансиране, е Quendoo, който позволява на хотелиерите да създадат свое дигитално присъствие на приемлива цена.

"Туристическият сектор беше и продължава да бъде монополизиран от няколко големи играча и целта на нашата фирма е да предостави на по-малките собственици на вакационни имоти способността за броени мунити да създадат свой собствен сайт с всички необходими функционалности", посочва съоснователят на стартъпа Горян Върбанов. 

"Финансирането на стойност 750 хил. евро от Витоша Венчър Партнърс не е малка сума, но този продукт го развиваме вече за четвърта поредна година и вложеният ресурс към момента е съпоставим с инвестицията. Проектът ни е дългосрочен с хоризонт на развитие 5-10 години и чрез предоставените средства ние ще успеем да утроим нашия капацитет във всички сфери - от персонал до допълнителна развойна дейност и маркетинг". 

Камен Банковски коментира, че визията и отговорността на Витоша Венчър Партнърс е да добавя максимална стойност към идеите и проектите на стартиращите компании у нас.

"България предоставя огромно поле за възникване на така наречните компании еднорози, тъй като българските стартъпи и идеите зад тях съответстват на международните тенденции и пазари. 60% от компаниите, които ние сме разглеждали, търсят глобална експанзия на своите идеи и продукти, което подчертава амбицията им да не се ограничават само до българския пазар". 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.