В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пандемията, Brexit и стимулите в САЩ определят пазарните настроения тази седмица

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 20.10.2020

13:27 | 20 октомври 2020
Обновен: 14:12 | 20 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията от коронавирус отново е във фокуса на инвеститорите и борсите в Европа не намират единна посока във вторник, след като в първата сесия за седмицата записаха спадове заради притесненията около Brexit и растящия брой на заразени. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Инвеститорите следят отблизо и крайния срок за съгласуване на фискалните стимули в САЩ“.

По думите на Магдалена Иванова щатските индекси Dow Jones и S&P 500 са изпратили в понеделник най-лошия си ден на търговия от 23 септември.

„На петролните пазари цените на Брент и американския суров петрол са волатилни на фона на нарастващите случаи на заразени с коронавирус и вчерашната среща на Организацията на страните износителки на петрол, на която не беше взето твърдо решение по отношение на съкращаване на производството, но все пак обеща да подкрепи пазара при необходимост“.

Магдалена Иванова обясни още, че турската лира продължава да е под натиск при очаквания Турската централна банка да повиши лихвите тази седмица за втори път за годината.

„Сред причините за отслабването на лирата са различни геополитически притеснения, изчерпване на валутните резерви, инфлационен натиск и огромен дефицит по текущата сметка“, каза още главният редактор на bloombergtv.bg.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.