В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Загубите на пенсионните фондове ще са покрити до края на годината

Анастас Петров, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, "В развитие", 09.10.2020

15:00 | 9 октомври 2020
Обновен: 18:32 | 9 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Пенсионните фондове постепенно излизат от кризата покрай коронавирус пандемията, като се очаква загубите да бъдат възстановени до края на годината, това каза Анастас Петров, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки . 

“В края на първото тримесечие портфейлите бяха пострадали сериозно заради коронавируса, а спадът беше средно около 7%. Предприехме действия по преструктуриране на портфейлите, а финансовите мерки покриха част от спадовете - с тези темпове на плавно възстановяване можем да покрием всички загуби до края на годината”. 

Петров коментира, че все още няма яснота по какъв начин ще се изплащат пенсиите на родените след 1959 година и допълни, че предложението за редуциране на пенсиите е несправедливо. 

“ Досегашното предложение за редуциране е несправедливо, не се зачита фактът, че това лице е работило над 40 години и е плащало своите осигуровки на държавата, а във фонда са внасяни средства през последните 18 години. Редукция от порядъка на 20-25% е несправедлива, тя трябва да е около 7-8%. “

По темата с размера на допълнителните пенсии, Петров беше категоричен, че фондовете ще изплащат пенсията най-малко в размер на брутните вноски. Той допълни, че допълнителната позволява унаследяване от законните наследници на лицето. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.