В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронавирусът и изборите в САЩ - водещи теми за инвеститорите до края на 2020 г.

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 05.10.2020

13:32 | 5 октомври 2020
Обновен: 16:26 | 5 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Коронавирусът и президентските избори в САЩ ще са водещите теми за инвеститорите до края на годината. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Попов отбеляза, че новините за заразяването на американския президент Доналд Тръмп с коронавирус са оказали натиск на пазарите през миналата седмица, както и данните, които показаха, че пазарът на труда в САЩ не се възстановява гладко.

“Със сигурност инвеститорите се притесняват, че волатилността ще се увеличава четири седмици преди изборите, особено ако Тръмп преживее по-тежко болестта”. 

Редакторът поясни, че очакванията на анализатори са негативните новини за коронавируса и икономическата криза да понижат борсите с десет до 15 процента.

“Някои дори вярват, че са възможни спадове с до 18 процента с оглед на непредсказуемостта на американския президент Доналд Тръмп или британския премиер Борис Джонсън в преговорите за бъдещето след Brexit”, каза Попов.

Той добави, че според повечето анализатори икономиката ще се възстанови напълно едва когато бъде пусната на пазара ваксина срещу Covid-19. По думите на Попов има очаквания инвеститорите да могат да разчитат на доста голяма ликвидна подкрепа до този момент. 

“Според анализатори инвеститорите в Европа ще могат да разчитат дори на по-силна ликвидна подкрепа от централните банки и правителствата, отколкото тези в САЩ. Това означава, че политиката на Европейската централна банка може да стане още по-експанзивна”. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук