Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Заразяване на Тръмп с коронавирус е добра новина за Байдън

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 02.10.2020

21:03 | 2 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Заразяването на Доналд Тръмп с коронавирус поставя под въпрос провеждането на втория предизборен дебат в САЩ, но ако той реално не се осъществи това ще е по-скоро в интерес на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, който има преднина в социологическите проучвания. Това заяви политилогът Мартин Табаков, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

Тази неприятна новина ще въведе редица ограничения в рамките на кампанията на републиканеца и действащ президент Доналд Тръмп.

"В национален мащаб разликата между Джо Байдън и Доналд Тръмп е около 7% в полза на първия, а ако погледнем щатите, които обикновено определят резултата там разликата е 3,5% отново в полза на демократа. Ето защо предизборните дебати са важни за Тръмп, за да може той да стопи преднината на Байдън", заяви гостът.

Според Мартин Табаков равносметката след първия дебат е, че Джо Байдън успя да изпълни целите, с които влезе в него, а именно да отправи послания към афро-американския електорат и да се дистанцира от най-ляво настроената час от демократите, тъй като това ще го направи по електорално апетитен за независимите избиратели. 

Затова на Джо Байдън му беше необходимо да каже, че не подкрепя така известната „Нова зелена сделка“, инициирана от въпросното ляво-либерално и радикално крило на Демократическата партия, така както и че не подкрепя редуцирането на финансовите бюджети на полицията.

"Доналд Тръмп от друга страна сякаш беше по-конкретен в посланията, които отправи и основният им център бяха предградията, тъй като по статистика вече 52% от населението на САЩ живее именно там и това ще бъде географско-административният топос, които ще реши кой ще бъде новият президент на страната", обясни Мартин Табаков.

"Затова Тръмп опитва да опише себе си като този, които ще спаси хората живеещи в покрайнините от хауса на протестите напоследък".

Относно визитата на помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън в България, срещата му с министъра на енергетиката и коментарите, че САЩ гледат на Балканския поток като на Турски поток, гостът коментира, че администрацията на САЩ не удобрява този проект, като носещ руско влияние.

По отношение на това дали България може да компенсира участието си в Турски поток със закупуването на нови изтребители F-16, Табаков заяви, че това е стратегия, която не бива да се подценява, тъй като външната политика на Тръмп минава през търговските баланси и бизнеса.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук