В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Калоян Масларски: Завръщането на България на дълговия пазар е в подходящ момент

Калоян Масларски, член на Съвета на директоритe и инвестиционен консултант в Deltastock Assets Management, В развитие, 18.09.20

13:35 | 18 септември 2020
Обновен: 15:38 | 18 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Моментът за завръщане на България на дълговия пазар с първа 30-годишна емисия беше много подходящо избран от финансовото министерство. Това каза Калоян Масларски, член на Съвета на директоритe и инвестиционен консултант в Deltastock Assets Management, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"През април и май в разгара на епидемията доста държави емитенти, подплашени от несигурността, излязоха да търсят финансова подкрепа от международните финаснови пазари. В този период почти всички от региона емитириха дълг".

"Унгария емитира 12-годишни еврооблигации с доходност над 1,60%. Румния също е чест емитент.  България от 4 години не е емитирала външен дълг ", поясни Масларски. 

Министерство на финансите пласира две емисии облигации с общ обем 2,5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Книжата са със срок на погасяване 10 и 30 години, като за 10-годишните облигации доходността е от 0,38%, а за 30-годишните  - 1,47%. Масларски посочи, че в България преобладава интересът към 10-годишните облигации. 

Според него България е дисциплиниран кредитополучател. 

"Ако нямаше срив заради пандемията, вероятно до края на годината щяхме да получим увеличение на кредитния рейтинг". 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.