В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цените на електроенергийния пазар у нас се връщат към предпандемичните нива

Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 26.08.2020

15:26 | 26 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Ако гледаме фючърсите и реализираните успешни търгове на цени от около 100-110 лв., това означава нормализиране на ценовите равнища на електроенергийния пазар и връщане към предпандемичните нива. Не знаем дали това е устойчива тенденция. Но е факт, че две от електроразпределителните дружества са се насочили към сключване на договори на тези нива и то за покупка. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Виждаме, че две от електроразпределителните дружества са се заиграли на пазара с едни малки количества, които са за доставка до кроя на годината и до първото полугодие на следващата година, като цените, които са постигнати, са около 109 лв”.  

Според него това е някакъв измерител за дългосрочните ценови нива.  

“Тези търгове са за технологичните разходи, които имат тези дружества във връзка с разпределението на електрическа енергия. Ако ги сравним с фючърсите, които са на унгарската борса, можем да кажем, че това са едни сравнително по-високи ценови нива, отколкото са очакванията на пазара. Но понеже количествата са малки, вероятно тези търгове са израз на това, че в момента пазарните участници се колебаят и не знаят какви ще са очакванията за ценовите нива занапред”. 

Кискинов посочи още, че в момента се наблюдава един сравнително спокоен електроенергиен пазар със средно търгувани количества около 45-46 хиляди мегаватчаса всеки ден. По думите му това е едно добро ниво, тъй като традиционно се търгуват около 50 хиляди мегаватчаса.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук.