В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сегашната глобализация доведе до най-ниския дял бедни хора в света досега

Проф. Пенчо Пенчев, преподавател по стопанска история в УНСС, В развитие, 12.08.2020

14:26 | 12 август 2020
Обновен: 16:45 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Eдно от фантастичните постижения на сегашната глобализация е намаляването на бедността в световен мащаб. Това е безпрецедентно в цялата история на човечеството. Никога не е имало толкова малък процент хора, които да живеят под линията на бедността. Това каза проф. Пенчо Пенчев, преподавател по стопанска история в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Търговията прави живота ни по-добър. До голяма степен заради нея е възможно съвременното изкуство, съвременните медии и услуги. Не всичко зависи от международната глобална търговия. Икономическото развитие е изключително сложно и търговията е само един от факторите. Върховенството на закона, зачитането на частната собственост и военните действия са други важни фактори".

Проф. Пенчев обясни, че в политическата икономия на търговията се месят фактори като митници и интереси на групи, които искат да обърнат търговията в своя полза. "Личната отговорност, към която свободните пазари и търговията тласкат, дава възможност за реализиране на добрите черти в субекта", уточни той.

Проф. Пенчев коментира, че глобализацията е спирала и преди. "Първият и най-явен срив на глобализацията е по време на Първата световна война. Движението на хора е много по-свободно преди Първата световна война спрямо сега. Глобализацията преди 1914 г. е много по-видима", заяви той.

"В сегашната ситуация е важно да се избегне достигането до крайни форми на икономически национализъм, които могат да разпалят стари конфликти и да се стигне до война".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук