Близо 60% от германците виждат рискове в глобализацията

След като коронавирусната пандемия връхлетя и Германия през пролетта, отхвърлянето на глобализацията там драстично нарасна

12:18 | 20 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Всяко четвърто работно място в Германия зависи от външната търговия. Силата на местната икономика в експортния бизнес отдавна оформи връзката между гражданите и глобализацията. За сравнително голямо мнозинство свободната търговия и свободата на пътуване досега по-скоро бяха положителни фактори, без да са причина за силна тревога, пише Der Spiegel.

Мнозинството обаче се отдръпна от това разбиране и стана точно обратното - в актуално проучване на Der Spiegel само 38,3% от анкетираните посочват, че гледат на глобализацията като шанс, докато 57,7% я приемат като риск. За сравнение: през май 2017 г. 63,5% от респондентите приемат глобализацията като възможност, а само 38,8% я определят като рискова.

След като коронавирусната пандемия връхлетя и Германия през пролетта, отхвърлянето на глобализацията драстично се увеличи. Данните, които Институтът за изследване на общественото мнение Civey непрекъснато събира за Der Spiegel, отчитат, че делът на привържениците на глобализацията не се е свил само заради разпространението на пандемията. Той намалява постепенно от доста време насам, месец след месец, а в дългосрочен план става все по-видим.

Изследването е представително. Civey интервюира повече от 3000 души за три месеца. То също така позволява да се разгледа колко различно гледат на глобализацията привържениците на големите партии в Бундестага.

Икономистите са обезпокоени от това развитие. Нарастват призивите Германия да стане по-независима от чужбина. В противен случай в средносрочен план германците залагат на карта собствения си просперитет. Няма друга държава в света, която ежегодно да генерира толкова висок търговски излишък колкото Германия.

Нарастващият скептицизъм отчасти напомня на европейския скептицизъм във Великобритания преди Brexit. На британците от години се повтаря, че всяко зло идва от Брюксел. В един момент подкрепата за Европа всъщност ерозира. Дебатът за глобализацията в Германия е подобен, подчертават икономисти.