В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Нова магистърска програма ще преодолява липсата на кадри във финансовия сектор

Георги Пенев, оперативен директор на Българската финтех асоциация; д-р Деян Радев, преподавател в СУ; В развитие; 28.07.2020

14:24 | 28 юли 2020
Обновен: 14:35 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Финтех и електронно банкиране ще са част от магистърска програма в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), наречена "Финанси и инвестиции". Целта е да се представи практическото приложение на съвременните финансови технологии в региона. Това заяви Георги Пенев, оперативен директор на Българската финтех асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Целта на програмата е да представи новите финансови технологии и да установи връзка с финансовите компании, които оперират на българския пазар. Ще има теоретична и практическа част. Това, от своя страна, коментира д-р Деян Радев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ще се организира и хакатон, целта на който да е отборите да се интердисциплинарни, но всеки отбор да представлява ядро на финтех компания.

"Курсът ще е на модули, първият модул ще е въвеждащ. В него ще се представят компаниите в България и ще се установи какви са тенденциите в световен мащаб и в региона. Ще има сравнение с банковия сектор - дали има синергия между него и финтех компаниите, или те са конкурентни на него. Много банки се свързват с такива финтех компании".

Според Георги Пенев липсата на кадри е един от големите проблеми в развитието на финтех сектора. "С тази програма смятаме да задоволим нуждите в отделите бизнес управление, маркетинг и продажби на финтех компаниите", допълни той.

От разговора стана ясно, че студентите ще разберат повече за технологиите и регулациите. Отделно от това ще има има Дни на отоврените врати. Пенев посочи, че профилите на кандидат-магистрите са интересни и разнообразни.

"В България работи добре секторът за разплащанията".

"Предизвикателствата във финтех сектора биха били много. От една гледна точка, те са свързани с дейността на регулаторите", уточни оперативният директор на Българската финтех асоциация.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.