В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Въглищните мощности у нас намаляват почти наполовина до 2030 г.

Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията, В развитие, 19.05.2020

14:08 | 19 май 2020
Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След много натиск от страна на гражданското общество и енергийните експерти Министерството на енергетиката предвижда намаляване на въглищните мощности у нас почти наполовина до 2030 г. Това обяви Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Владимиров отбеляза, че Националният план за енергетиката и климата все още зависи до голяма степен от биомасата и дървесината като основен източник на възобновяема енергия до 2030 г., но пък вече има много по-голяма амбиция по отношение на инвестициите във възобновяеми източници.

“АЕЦ Белене и Турски поток остават крайъгълен камък на целия проект. Те, изглежда, взимат изключително голям финансов ресурс и административна енергия от държавата”.

Владимиров коментира и плановете за преминаване към производство на електроенергия без лигнити, като разказа за пет различни сценария по темата - най-амбициозният от тях предвижда пълното затваряне на лигнитните централи до 2021 г.

“Правителството е склонно да плаща близо 1 милиард лева годишно за поддържането на лигнитните централи в България на изкуствено дишане. Този модел не е устойчив и трябва да се предприемат стъпки за затварянето на тези централи”.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук