В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Увеличаването на минималния осигурителен праг за земеделските стопани ще доведе до фалити

Албена Симеонова - председател на Българска асоциация Биопродукти, В развитие, 22.11.2019

13:42 | 22 ноември 2019

Предложението за увеличаване на минималния осигурителен праг за земеделските стопани е прекалено. Така дребните земеделски производители у нас ще фалират във всеки случай, ще минат в сивия сектор или просто ще се откажат. Това каза Албена Симеонова - председател на Българска асоциация Биопродукти, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Минималният осигурителен праг за земеделските стопани у нас трябва да остане на настоящото ниво, за да се запазят малките фермери в селата и в България“.

Симеонова коментира и останалите предизвикателства за малките производители. Сред тях тя изтъкна тези, свързани с екологията и климатичните промени.

„ЕК трябва много сериозно да помисли за бъдещето на новата Обща селскостопанска политика в тази насока... Средствата трябва да отидат при производителите, които съхраняват околната среда, подпомагат биоразнообразието и произвеждат здравословни храни“.

Според Симеонова въвеждането на таван на плащанията е необходима мярка, с която ще се насърчат малките и средни фермери.

Очаквайте видео материал с целия разговор.